Galatasaray en Fenerbahçe boycotten Turkse Supercup na rel in Saudi-Arabië
i

Getty Images

Galatasaray en Fenerbahçe boycotten Turkse Supercup na rel in Saudi-Arabië

Bart van der Wijst • 20:38, 29-12-2023 / Laatste Update: 08:24, 08-01-2024

De Turkse Supercup tussen Galatasaray en Fenerbahçe die vrijdagavond op de planning stond, gaat niet door. Dat werd op het allerlaatste moment bekendgemaakt, nadat beide ploegen niet op kwamen dagen. De reden daarvoor is volgens Turkse media dat een eerbetoon aan de Turkse volksheld Mustafa Kemal Atatürk werd verboden in Riyad, Saudi-Arabië, waar het duel zou worden gespeeld.

Galatasaray en Fenerbahçe wilden de Supercup aftrappen met een speciaal spandoek én shirt om het 100-jarige bestaan van de Turkse republiek te vieren. Dat stonden ze in Saudi-Arabië niet toe, alle uitingen omtrent Atatürk waren verboden. Ook werd het Turkse volkslied verboden. Dat was een schop tegen het zere been van beide ploegen.

Spelers gegijzeld

In de uren voor de aftrap, die eigenlijk om 18.45 uur stond gepland, werd er druk vergaderd in Riyad. De gesprekken tussen de clubs, de Turkse voetbalbond en de autoriteiten in Riyadh leverden uiteindelijk niks op.

De voorzitters van Galatasaray en Fenerbahçe hadden geen zin om water bij de wijn te doen en hielden hun spelers vast in het hotel. Net voordat de wedstrijd zou beginnen, werd duidelijk dat het niet doorging. Dat terwijl er al duizenden fans in het stadion zaten.

Wat nu?

Er is nog geen nieuwe datum bekend voor de strijd om de Turkse Supercup. De wedstrijd zou voor het eerst in het lucratieve Saudi-Arabië worden gespeeld, waarschijnlijk tegen een flinke vergoeding. De deelnemende clubs vonden dat overigens maar niks.

De wedstrijd zou gaan tussen landskampioen Galatasaray en bekerwinnaar Fenerbahçe. Bij beide ploegen staan een hoop bekenden onder contract. Hakim Ziyech en Dries Mertens bij Galatasaray. Jayden Oosterwolde, Dusan Tadic, Sebastian Szymanski en Ferdi Kadioglu bij Fener.