Gambia en Yankuba Minteh ontsnappen aan de dood: 'Mensen vielen constant weg'
i

PRO SHOTS / Stanley Gontha

Gambia en Yankuba Minteh ontsnappen aan de dood: 'Mensen vielen constant weg'

Bart van der Wijst • 12:17, 11-01-2024 / Laatste Update: 08:03, 15-01-2024

De Gambiaanse selectie, met Feyenoorder Yankuba Minteh, is naar eigen zeggen aan de dood ontsnapt in het vliegtuig richting Ivoorkust. Er was een zuurstoftekort in het vliegtuig, waardoor de spelers constant wegvielen. Het vliegtuig moest al na negen minuten omkeren, zegt de Belgische bondscoach Tom Saintfiet.

Tegen Het Laatste Nieuws zegt de 50-jarige Saintfiet: "Als we een halfuurtje verder hadden gevlogen, waren we allemaal door CO-vergiftiging gestorven."

Doodsangsten

Hij legt uit wat er precies gebeurde. "We zaten een paar minuten in het vliegtuig, toen we merkten dat er iets fout was. Het werd heel warm, mensen begonnen te zweten en vielen constant weg, of in slaap eigenlijk. En dat terwijl het namiddag was."

"De oorzaak bleek een zuurstoftekort te zijn. De hersenen kregen geen zuurstof. Na negen minuten heeft de piloot besloten om terug te keren. Het duurde toch nog een tijdje, voordat we geland waren. Een aantal spelers verkeerde toen al in een diepe slaap. Als we een halfuurtje verder hadden gevlogen, waren we allemaal door CO-vergiftiging gestorven in het vliegtuig."

De selectie is nu weer terug in Gambia, terwijl de Afrika Cup over een paar dagen start. Logischerwijs willen de spelers niet meer met hetzelfde vliegtuig de lucht in.

Spelers boos over geld

Het duurde al even voor de spelers überhaupt het vliegtuig in wilden stappen, want er was de spelers geld beloofd voor het behalen van de Afrika Cup. Aangezien de spelers nog geen cent op hun bankrekening hadden gezien, weigerden ze al naar Ivoorkust te vliegen. "Zolang mijn spelers niet betaald worden, weigeren ze om naar de Afrika Cup af te reizen", zegt Saintfiet in de Gazet van Antwerpen.

"De kans bestaat dus dat we niet zullen deelnemen aan het toernooi", benadrukte Saintfiet eerder, die al een tijdje meeloopt in het Afrikaanse voetbal. Hij is immers al vijf jaar bondscoach van Gambia en weet hoe het eraan toegaat. "Ik denk dan ook niet dat het zover zal komen. De bond en de regering zullen wel toegeven. Een deelname aan een eindtoernooi kan je hier niet zomaar laten schieten."

Bonus

De spelers van Gambia zouden een bonus ontvangen als zij zich wisten te plaatsen voor de Afrika Cup. Dat lukte, maar de bankrekeningen van de voetballers zijn nog altijd leeg.

Spelers weigeren te trainen

Daardoor stapten zij dinsdag het trainingsveld niet op, wat weer in het verkeerde keelgat schoot bij de fans. Een clubje van honderd supporters zocht de confrontatie met leden van de Gambiaanse voetbalfederatie (GFF). Uiteindelijk greep de ME in met traangas en wapenstokken om verdere chaos te voorkomen.

Bakary Badjie, minister van sport en jeugdzaken in Gambia, verwacht dat de spelers snel hun bonus zullen ontvangen. Woensdag had hij overleg met de president en hij denkt dat donderdag iedereen het geld binnen heeft. De Afrika Cup begint voor Gambia maandag tegen Senegal, een outsider voor de titel. Verder zitten Guinee en Kameroen in Groep C.