Gary Lineker door BBC op het matje geroepen nadat hij regering vergeleek met nazi-Duitsland
i

Getty Images

Gary Lineker door BBC op het matje geroepen nadat hij regering vergeleek met nazi-Duitsland

Jeroen Rooseboom • 12:17, 08-03-2023 / Laatste Update: 13:35, 08-01-2024

De BBC gaat in gesprek met Gary Lineker nadat hij dinsdag kritiek uitte op het asielbeleid van de Britse regering. De Match of the Day-presentator en voormalig voetballer vergeleek op Twitter plannen over het uitsluiten van illegale migranten met het beleid van nazi-Duitsland.

Lineker zal worden aangesproken op zijn post, zegt een woordvoerder van de BBC tegen Sky News. De 62-jarige presentator 'zal worden herinnerd aan zijn verantwoordelijkheden'. In de socialmediarichtlijnen van de omroep staat onder meer dat medewerkers van de BBC onpartijdig moeten zijn.

Nieuwe asielregels

Binnenlandminister Suella Braverman maakte dinsdag bekend dat de regering wil dat illegale migranten niet meer in aanmerking komen voor asiel. Het is de bedoeling dat deze mensen worden vastgezet en vervolgens snel worden uitgezet naar het land van herkomst of een ander land zoals Rwanda.

Lineker noemde dat op sociale media 'verschrikkelijk' en een 'onmetelijk wreed beleid gericht op de meest kwetsbare mensen'. Volgen hem verschilt het niet veel met dat van Duitsland in de jaren 30 van de vorige eeuw.