Gavi schiet Spanje naar EK, Schotland plaatst zich zonder te spelen

Bart van der Wijst • 01:00, 16-10-2023 / Laatste Update: 19:36, 07-01-2024

Spanje en Schotland gaan naar het EK in Duitsland. Daar mogen de Schotten Spanje voor bedanken. Zij wonnen met 1-0 op bezoek bij Noorwegen, waardoor ze samen met Schotland niet meer te achterhalen zijn. Gavi maakte het enige doelpunt in Oslo.

Gavi scoorde in de 49e minuut en pas in de 53e minuut werd het doelpunt toegekend. De VAR moest heel lang overleggen of er niet buitenspel was geconstateerd in aanloop naar de treffer. Dat was niet het geval. Alvaro Morata scoorde voor rust wel uit buitenspelpositie.

Schotland

Spanje en Schotland hebben nu allebei 15 punten uit 6 wedstrijden. Noorwegen heeft er 10 uit 7 en gaat niet naar het EK. Met nog 1 duel te gaan, kunnen zij niet meer over de bovenste twee landen heen. Ook is er geen vangnet met de Nations League. Noorwegen won de groep niet, en alleen groepswinnaars mogen deelnemen aan de play-offs als ze zich via de EK-kwalificatie niet plaatsen.

Turkije

Ook Turkije gaat naar het EK. Zij wonnen zondag met liefst 4-0 van Letland. Na 83 minuten stond het nog 1-0, daarna ging het vlug. Yunus Akgün, Cenk Tosun (2) en Kerem Arturkoglu maakten de doelpunten.

In dezelfde poule won Wales verrassend van Kroatië (2-1) en daardoor nemen zij plek twee over van hun tegenstander. Ook Armenië maakt nog kans op een direct ticket. Kroatië gaat naar de play-offs als het zich niet rechtstreeks plaatst.