Geen razendspannende slotdag in Eredivisie: ADO en VVV degraderen nu al

Eimert Pruis • 18:28, 13-05-2021 / Laatste Update: 20:45, 13-12-2023

Het is over en uit voor ADO Den Haag en VVV-Venlo. ADO leed op de voorlaatste speelronde een beschamende nederlaag tegen Willem II. In Den Haag walsten de Tilburgers over ADO heen: 4-1. VVV kon geen punten pakken bij Ajax (3-1 verlies) en speelt door de winst van FC Emmen (3-1 tegen SC Heerenveen) volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

ADO begon nog met een schot op de paal maar het was Vangelis Pavlidis die al na 5 minuten het openingsdoelpunt maakte. De Griekse spits was 20 minuten later ook verantwoordelijk voor de 2de Tilburgse treffer. Een opmerkelijk doelpunt, want scheidsrechter Jochem Kamphuis floot al voor buitenspel bij de voorzet van Che Nunnely. De VAR legde er een lijntje langs en zag het anders.

El Khayati mist pingel

Nasser El Khayati miste tot overmaat van ramp een penalty en direct daarna maakte Kwasi Wriedt er zelfs 3-0 van. Na rust bood Michiel Kramer ADO een sprankje hoop, maar weer Wriedt schoot die hoop aan flarden: 1-4.

VVV faalt in Amsterdam

VVV maakte een erehaag voor kampioen Ajax maar droop 90 minuten later af richting de Keuken Kampioen Divisie met een 3-1-nederlaag. In de 10de minuut was het al raak voor Ajax via Devyne Rensch. VVV kreeg net na rust even hoop na een rode kaart voor Ajax-invaller Kenneth Taylor. Niet veel later maakte Sébastien Haller echter de 2-0. Giorgos Giakoumakis deed toch nog iets terug voordat Mohammed Kudus de eindstand op het scorebord zette.

FC Emmen verslaat Heerenveen: 3-1

Sergio Peña maakt uit een strafschop de 1-0 voor Emmen en Lasse Schöne hielp de degradatiekandidaat vervolgens een handje door een grove overtreding te maken. Bas Nijhuis kon niets anders dan rood geven. In de tweede helft was het wederom Peña vanaf 11 meter, die de wedstrijd besliste. Het werd zelfs een hattrick voor de sterke spits van Emmen. Dit keer via een droge schuiver. De eretreffer kwam nog op naam van Benjamin Nygren en Syb van Ottele pakte nog rood namens Heerenveen.

RKC zo goed als zeker veilig

RKC kan de laatste speeldag rustig aan doen. De Waalwijkers wonnen met 2-1 van FC Twente en zijn officieus veilig. De voorsprong op nummer 16 Emmen is 3 punten en RKC heeft een veel beter doelsaldo. Danilo pakte bij FC Twente nog rood.

Wie gaat de nacompetitie in?

Blijft over Willem II en Emmen. Een van die twee gaat play-offs spelen voor een plaats in de Eredivisie. Willem II speelt zondag in Tilburg in de laatste speelronde tegen Fortuna Sittard. Emmen speelt in Venlo tegen het dus al gedegradeerde VVV.