Geen winnaar in veelbewogen Klassieker: Ajax nu 5e in de Eredivisie
i

Getty Images

Geen winnaar in veelbewogen Klassieker: Ajax nu 5e in de Eredivisie

Brian Vesseur • 17:29, 22-01-2023 / Laatste Update: 05:44, 12-12-2023

Feyenoord had flink uit kunnen lopen in de Eredivisie, Ajax had het gat deels kunnen dichten. Maar geen van 2 gebeurde bij de Klassieker: het werd 1-1. Zo blijft het gat 5 punten tussen de koploper en Ajax.

Feyenoord schoot uit de startblokken in de eigen Kuip. Ajax wist zich niet veel raad met het spel van de Rotterdammers in het eerste kwartier en speelde veel op de lange bal. Vooraf was al de verwachting dat Ajax moeite zou hebben met de hoge druk van Feyenoord en dat bleek in de beginfase dus ook waar te zijn.

Openingstreffer

De thuisploeg bleef de betere en dat leverde in de 35e minuut dan ook een doelpunt op. Igor Paixão schoot van meer dan 20 meter heerlijk raak. Steven Berghuis leverde namens Ajax de bal in, waarna Quilindschy Hartman de counter kon inluiden. 1-0 in Rotterdam-Zuid!

Het bleef 1-0 tot de rust en voor Ajax was het duidelijk dat er iets moest veranderen. Trainer Alfred Schreuder besloot Francisco Conceição eraf te halen en Steven Bergwijn erin te brengen. Voor de rest werd er niet gewisseld door beide trainers.

Dikke kansen leveren goal op

In de 70e minuut was daar dé kans voor Mohammed Kudus. De Ghanese spits schoot slecht binnen, waardoor Justin Bijlow redding kon brengen. Maar een dikke minuut later was het wél raak. Dusan Tadic gaf de bal voor vanaf rechts, waarna Steven Bergwijn uit een moeilijke hoek op goal schoot. De bal kwam bij de andere paal terecht, waar Davy Klaassen tegen Mats Wieffer aankopte. De Feyenoord-middenvelder zorgde zo voor een eigen goal: 1-1. Klaassen kreeg hem wel op zijn naam.

Meteen na de goal verliet Steven Berghuis het veld voor Brian Brobbey. Kudus zakte naar de 10-positie. Een minuutje later kwamen Javairo Dilrosun en Santiago Gimenez het veld op voor Danilo en Paixão. Het mocht aan beide kanten niet meer baten: het bleef 1-1.

Stand Eredivisie

Feyenoord blijft door de zege koploper in de Eredivisie. Ajax staat door het gelijkspel op de 5e plek in de Eredivisie.