Gelijk tegen Duitsland: Oranje met of zonder Bergwijn wereld van verschil

Sjors Tanis • 00:34, 30-03-2022 / Laatste Update: 15:23, 07-01-2024

Het Nederlands elftal met of zonder Steven Bergwijn: het lijkt een wereld van verschil. Tegen Duitsland had het Oranje van bondscoach het Louis van Gaal een uur lang enorm lastig, maar met invaller Bergwijn keerde het tij: 1-1.

Bergwijn scoorde de gelijkmaker. Nederland kreeg in de slotfase zelfs kansjes op meer, maar het bleef in de Johan Cruijff ArenA tegen de oosterburen bij een gelijkspel.

Kansen over en weer, Duitsers leiden bij rust

Een sterke indruk zoals zaterdag tegen Denemarken maakte het Nederlands elftal niet tegen Duitsland. De soepele combinaties ontbraken en ook de opbouw van achteruit zag er niet verzorgd uit. Toch was het ook een open wedstrijd. Zo kopte Timo Werner op de lat en miste Donyell Malen een grote kans 1-op-1 met de Duitse keeper Manuel Neuer.

Check hier de kopbal op de lat van Werner én de grote kans van Malen:

(tekst gaat verder onder de tweets)

Malen was sowieso niet echt gelukkig in Amsterdam, want de aanvaller schoot ook nog een keer wild naast en een slap schot werd gekeerd door Neuer. Collega-aanvaller Memphis Depay baalde opzichtig na dat laatste moment. Vlak voor rust kwam Duitsland zelfs op voorsprong. Thomas Müller schoot snoeihard raak uit de rebound.

Heel ander Oranje mét Bergwijn

Bondscoach Van Gaal begon de 2e helft met Georginio Wijnaldum op de plek van Teun Koopmeiners, maar ook met die wissel wist Oranje geen controle te krijgen. Na een klein uur vond Van Gaal het ook tijd voor Bergwijn (met 2 goals de grote uitblinker tegen Denemarken) in plaats van Malen en Davy Klaassen in plaats van Steven Berghuis.

Weer was Bergwijn belangrijk. De aanvaller was in de 68e minuut alert na een voorzet van Denzel Dumfries en schoot de bal vol overtuiging tegen het net: 1-1. Een paar minuten later leek Oranje een penalty te krijgen na een overtreding op Depay, maar na tussenkomst van de VAR draaide de scheidsrechter die beslissing terug.

Dus bleef het bij 1-1, ondanks dat Oranje in de slotfase het de Duitsers nog flink lastig maakte. Van Gaal en co zullen toch nog genoeg werk te doen hebben voor het WK van komende winter in Qatar. Vrijdag is de loting voor het wereldkampioenschap. Nederland zit dan in pot 2.

Vind jij dat Oranje hier een penalty verdiende?