Gertjan Verbeek leeft mee met Ron Jans: 'Als het zo slecht gaat, vreet dat aan je'
i

PRO SHOTS / Ron Jonker

Gertjan Verbeek leeft mee met Ron Jans: 'Als het zo slecht gaat, vreet dat aan je'

Bart van der Wijst • 16:32, 21-10-2023 / Laatste Update: 03:47, 05-01-2024

Ron Jans speelt morgen met FC Utrecht de degradatiekraker tegen Ajax, oftewel de nummer 18 tegen de nummer 16 in de Eredivisie. Het seizoen duurt nog lang, maar in Utrecht moeten ze niet denken dat ze niet kunnen degraderen. Dat denkt ervaringsdeskundige Gertjan Verbeek.

Toen het in het seizoen 2017/18 slecht ging met FC Twente werd Verbeek gevraagd om de boel om te draaien. Dat lukte uiteindelijk niet. Verbeek startte in oktober en werd in maart 2018 alweer buiten geschopt. Uiteindelijk degradeerde FC Twente.

Medeleven

"Ergens in de loop van het seizoen instappen is het allermoeilijkste wat er is. Dan loop je als trainer tegen zoveel dingen aan", zegt Verbeek in een interview met De Telegraaf. Ron is er met het volle verstand ingestapt. Hij zou een sabbatical nemen en zal zich nu wel eens achter de oren krabben, want dit is geen leuke periode. Hij moet vechten, heeft te maken met negatieve kritieken en jongens die geen vertrouwen hebben. Dit vreet energie en hij is ook de jongste niet meer. Dit is echt een zware tijd voor hem."

Ervaring

Verbeek kan het weten. Hij kreeg Twente niet meer aan de praat. "Als het zo slecht gaat, vreet dat aan je. Je vrouw ziet het. Ook als je thuis bent, laat het je niet los. Hoe verder je wegzakt, hoe meer kritiek er komt en hoe lastiger het wordt", aldus Verbeek.

"FC Groningen dacht vorig seizoen ook een selectie te hebben samengesteld die nooit in de problemen zou komen. Maar het liep niet, ze kwamen in een vicieuze cirkel terecht en dan raak je het geloof kwijt dat het nog goed kan komen", stelt de trainer, die niet uitsluit dat Utrecht degradeert. "Het verleden heeft uitgewezen dat het kan, als de ommekeer te lang op zich laat wachten en iedereen bij de club meegaat in het neerslachtige en negatieve."

Utrecht en Ajax trappen zondagmiddag om 12.15 uur af.