Gestoord: 'Barcelona wordt verdacht van omkoping scheidsrechterbaas tussen 2016 en 2018'
i

AP

Gestoord: 'Barcelona wordt verdacht van omkoping scheidsrechterbaas tussen 2016 en 2018'

Brian Vesseur • 16:03, 15-02-2023 / Laatste Update: 12:48, 08-01-2024

Het Openbaar Ministerie van Spanje onderzoekt momenteel FC Barcelona, omdat de club 1,4 miljoen euro heeft overgemaakt naar Jose Maria Enriquez Negreira. Hij is de voormalig vice-president van de technisch commissie van scheidsrechters in Spanje.

Dat zou zijn gebeurd tussen 2016 en 2018. Opvallend is dat Barcelona in die 2 jaar in 70 wedstrijden geen penalty tegen kreeg. Barcelona bevestigt dat er geld is overgemaakt naar een bedrijf van Negreira, maar enkel om advies in te winnen. De club ontkent elke vorm van omkoping, meldt het in een statement nadat het nieuws bekend werd in het radioprogramma ‘Què t’hi jugues’ van Ser Catalunya.

Negreira en zijn zoon zijn al aan het jasje getrokken door het OM en zij ontkennen dat Barcelona ooit een voorkeursbehandeling heeft gekregen. Ook zij melden dat het geld is betaald voor advieswerk. Maar ook die adviezen zijn wat vreemd. Die gingen er namelijk over hoe spelers zich het beste konden gedragen tegenover bepaalde scheidsrechters. Oftewel: wat ze wel en niet konden flikken bij scheidsrechter x.

Mogelijke straf

Onduidelijk is wat voor straf Barcelona kan verwachten op het moment dat omkoping bewezen wordt. Juventus werd in 2006 schuldig bevonden aan het omkopen van scheidsrechters. Zij werden toen teruggezet naar de Serie B.