Gianluigi Buffon wil het voetbal aantrekkelijker maken: 'Denk aan het groter maken van doelen'
i

Getty Images

Gianluigi Buffon wil het voetbal aantrekkelijker maken: 'Denk aan het groter maken van doelen'

Brian Vesseur • 17:35, 02-01-2024 / Laatste Update: 18:25, 04-01-2024

Gianluigi Buffon heeft bij Tuttosport een idee geopperd om het voetbal aantrekkelijker te maken. De Italiaanse oud-doelman wil namelijk de doelen groter maken. Dat zou natuurlijk voor meer doelpunten moeten zorgen en zo voor aantrekkelijkere wedstrijden.

"Ik denk dat we serieus moeten denken aan het groter maken van doelen", zegt Buffon bij het Italiaanse medium. "De afmetingen zijn sinds 1875 hetzelfde gebleven. In die tijd waren de doelen misschien te groot, maar als je naar de hedendaagse doelmannen kijkt..."

Als voorbeeld neemt Buffon, die 176 interlands keepte voor Italië, de afstandsschoten. "30 jaar geleden gingen 10 van de 50 schoten van afstand raak, vandaag de dag gaan er nog maar 3 pogingen in. Het is moeilijk om van afstand te scoren tegen een keeper van 2 meter."

Wonderlijke carrière van Buffon

Buffon stopte deze zomer pas met keepen, op 45-jarige leeftijd. In 975 competitiewedstrijden voor Parma, Juventus en Paris Saint-Germain hield hij liefst 429 keer de nul. Met grotere doelen is het onwaarschijnlijk dat keepers nog zo vaak de nul zullen houden.

Parma

Buffon begon zijn carrière bij Parma, keepte vervolgens jarenlang bij Juventus en ging toen naar PSG. In Frankrijk had hij het niet zo naar zijn zin, waarna hij terugkeerde bij Juve. Uiteindelijk sloot hij zijn carrière weer af bij Parma. Met die club hoopte hij te promoveren naar de Serie A, maar dat lukte niet. Goed nieuws voor Buffon: Parma staat nu wel bovenaan in de Serie B.