Gianni Infantino herkozen als FIFA-voorzitter: blijft tenminste tot 2027 zitten

Pim Huberts • 11:31, 16-03-2023 / Laatste Update: 01:26, 08-01-2024

Gianni Infantino is herkozen als voorzitter van de FIFA. Onder luid applaus in Rwanda werd bekend dat hij tenminste tot 2027 aanblijft. Heel spannend was de verkiezing overigens niet: niemand durfde de verkiezingsstrijd aan te gaan.

De Zwitser begint aan zijn 3e termijn als voorzitter, al zien hij en de FIFA Council dat anders. Volgens hen tellen Infantino's eerste 3 jaar - die hij diende als vervanger van Blatter na een special verkiezing - niet mee. Officieel kan een voorzitter maar 12 jaar (3 termen van 4 jaar) blijven bij de FIFA. In het geval van Infantino zou dat dus 15 jaar kunnen worden.

'Veel mensen houden van mij'

In 2019 had Infantino ook al geen tegenstander, en dus hoefden de 211 voetbalbonden opnieuw niet te stemmen. Bij wijze van applaus stemden de bonden in. "Het is een enorme eer en een grote verantwoordelijkheid om voorzitter van de FIFA te zijn", zei Infantino, die iedereen bedankte voor de steun, waaronder het door hemzelf geformeerde team van voetballegendes.

"Ik zou heel graag zelf ook een legende willen zijn", zei de Zwitser lachend. "Ik weet dat er heel veel mensen hier zijn die van me houden. Ik weet dat er ook een paar mij haten. Ik houd van jullie allemaal, vooral vandaag natuurlijk."

KNVB steunt Infantino

Ondanks dat de voorzitter in Westerse landen veel wordt bekritiseerd, is hij nog steeds populair bij de bonden in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Oceanië. De KNVB liet eerder al weten ook achter Infantino te staan. Duitsland, Noorwegen en Zweden steunen hem niet.