GIGANTISCH! AZ haalt op overtuigende wijze Youth League voor het eerst naar Nederland

Yvo van Dorst • 21:48, 24-04-2023 / Laatste Update: 09:26, 12-12-2023

AZ Onder 19 heeft als 1e Nederlandse club ooit de UEFA Youth League gewonnen. De Alkmaarders walsten op briljante wijze over de leeftijdgenoten van Hajduk Split heen en wonnen met 5-0 in Genève.

Het begin van AZ beloofde heel veel goeds voor de rest van de wedstrijd. De Alkmaarders kregen al in minuut 2 een grote kans via Jayden Addai. Het team van trainer Jan Sierksma was in de 1e helft sowieso veel en veel beter dan de Kroatische tegenstander, maar het lukte telkens net niet met de goals. Gigantische kansen voor onder andere Fedde de Jong en Ernest Poku leverden nog niets op.

Voorsprong

Uiteindelijk kwam de voorsprong alsnog voor AZ. Een penalty 1 minuut voor rust was daar voor nodig, maar die was meer dan terecht. Jayden Addai was de man die vanaf 11 meter de strafschop mocht verzilveren. (Tekst gaat verder onder video)

Stoomwals

Na de onderbreking was het juist Hajduk Split dat in een betere fase kwam, maar echt heel lang duurde dat niet. Vanaf de 70e minuut was het Ernest Poku die als een stoomwals over de Kroatische verdediging heen vloog. De aanvaller van AZ maakte binnen 6 minuten 2 goals, waardoor de wedstrijd volledig in het slot werd gegooid. (tekst gaat verder onder video)

Meerdink

Het slotakkoord was voor de grootste ster, Mexx Meerdink. De aanvaller was al voor het 1e van AZ belangrijk met de beslissende pingel tegen Anderlecht, maar namens de Onder 19 scoorde hij al 7 keer in de Youth League. In de finale kwamen daar nummer 8 en 9 ook nog bij. Meerdink bepaalde de eindstand in de finale op een gigantische 5-0-overwinning. (tekst gaat verder onder video)

Geschiedenis

De Alkmaarders schrijven daardoor geschiedenis en verslaan na Barcelona, Real Madrid en Sporting CP nu ook Hajduk Split. De ontlading achteraf was groot en AZ is met deze overwinning de eerste Nederlandse club ooit die de Champions League voor jeugdteams in handen weet te krijgen.