Gregg Berhalter kan na rel over huiselijk geweld mogelijk terugkeren als bondscoach VS
i

Pro Shots

Gregg Berhalter kan na rel over huiselijk geweld mogelijk terugkeren als bondscoach VS

Joris Kaper • 09:24, 14-03-2023 / Laatste Update: 22:49, 11-12-2023

Gregg Berhalter kan mogelijk weer bondscoach van de Verenigde Staten worden. De oud-speler van Zwolle, Sparta en Cambuur is vrijgesproken in een onderzoek naar huiselijk geweld. Dat blijkt uit het rapport van een onderzoekscommissie.

Het contract van Berhalter bij de Amerikaanse voetbalbond eindigde op 31 december, maar van een verlenging was nog geen sprake in verband met het onderzoek. Er zijn nu geen belemmeringen meer om hem terug in dienst te nemen. Of Berhalter ook echt weer bondscoach wordt, is nog niet duidelijk.

Onderzoek

De Amerikaanse bond deed onderzoek naar een incident van maar liefst 31 jaar geleden. Berhalter heeft destijds zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw Rosalind een schop gegeven. Het was de moeder van middenvelder Gio Reyna die onlangs over het voorval uit 1992 begon. Dat deed zij uit frustratie, omdat Berhalter haar zoon had bekritiseerd om zijn houding op het WK in Qatar.

Openhartig

"Op basis van de feiten die uit het onderzoek, is de juridische analyse dat het incident uit 1992 een werkgever er niet van kan weerhouden meneer Berhalter in dienst te nemen", zo is de conclusie. De onderzoekers zeiden dat ze onder de indruk waren van Berhalters openhartigheid en houding tijdens het onderzoek en dat hij uitgebreid had meegewerkt.

Geen medewerking van de Reyna’s

De onderzoekers waren echter minder onder de indruk van de medewerking van de familie Reyna. "Na verschillende pogingen om een ​​interview te plannen, hebben we op 29 december 2 korte telefoongesprekken gehad met mevrouw Reyna. Het is ons daarna niet gelukt om een ​​vervolggesprek met haar of een gesprek met meneer Reyna te hebben", zo staat in het rapport.

Onder leiding van Berhalter speelden de Amerikanen een goed WK in Qatar, waarin ze reikten tot de 8e finales. Daarin was het Nederlandse elftal te sterk.