Hakim Ziyech is met Chelsea wereldkampioen na zege op Palmeiras bij FIFA Club World Cup

Marcel Roes • 21:43, 12-02-2022 / Laatste Update: 09:08, 12-12-2023

Hakim Ziyech heeft met Chelsea beslag gelegd op de wereldbeker. In de finale van Club World Cup versloeg de ploeg uit Londen het Braziliaanse Palmeiras in Abu Dhabi met 2-1.

Trainer Thomas Tuchel toonde de winnaar van de Copa Libertadores respect door te kiezen voor de sterkst mogelijke opstelling. Hakim Ziyech, die in de halve finale tegen Al Hilal (1-0) een prima indruk maakte, moest genoegen nemen met een plek op de reservebank.

Laag tempo

Geduldig maar weinig inventief probeerden The Blues de tegenstander van zich af te schudden. Het tempo lag met name voor de rust te laag om in scoringspositie te komen.

10 minuten na de pauze leverde het eerste sterke moment van Callum Hudson-Odoi meteen een doelpunt om. Romelu Lukaku kopte uit zijn voorzet raak (1-0). Palmeiras maakte enkele minuten later gelijk uit een strafschop van Raphael Veiga (1-1).

Ziyech

Palmeiras dwong noodzakelijke verlengingen af. Coach Tuchel, in een poging een impuls aan creativiteit toe te voegen, bracht Ziyech in. Op het linkerbeen van de voormalige Ajax-speler rustte de taak om de Braziliaanse verdediging uiteen te splijten.

Met een hoekschop van zijn voet in de 116e minuut betaalde hij het vertrouwen in hem terug. De bal, met veel venijn getrapt, bracht de defensie van de Braziliaanse ploeg zodanig in verlegenheid dat Chelsea een penalty kreeg toegewezen.

Luan Garcia probeerde met zijn hand opzichtig een volley van Cesar Azpilicueta onschadelijk te maken. Havertz schoot raak (2-1).