Heel nice! KNVB benoemt scheidsrechter Björn Kuipers tot bondsridder na succesvol EK
i

Getty

Heel nice! KNVB benoemt scheidsrechter Björn Kuipers tot bondsridder na succesvol EK

Sjors Tanis • 18:24, 12-07-2021 / Laatste Update: 10:46, 05-01-2024

De KNVB heeft scheidsrechter Björn Kuipers benoemd tot bondsridder. De 48-jarige Kuipers kreeg die onderscheiding na het fluiten van de finale van het EK, zondag op Wembley tussen Italië en Engeland.

Ook de grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zijn vanaf nu bondsridder.

Veel lof

"Het team van Björn Kuipers is een geweldige ambassadeur van de KNVB en van de Nederlandse arbitrage. Kuipers, Van Roekel en Zeinstra zijn door hun positieve houding en gedrag, toewijding en inzet een voorbeeld voor hun collega-(assistent-)scheidsrechters", aldus de KNVB in een verklaring. "Ze laten keer op keer zien dat hun succes het resultaat is van hard werken, veel trainen en de bereidheid zichzelf steeds te verbeteren. Hun succes is een inspiratiebron voor jongens en meisjes om ook te gaan fluiten. Velen van hen geven aan Kuipers te zien als hun grote voorbeeld."

De finale eindigde in 1-1, Italië won het EK na strafschoppen.

Mooie carrière

Kuipers was op het WK van 2014 al kandidaat om de finale te fluiten, maar hij moest toen naar huis omdat het Nederlands elftal in Brazilië de halve finales bereikte. De ervaren scheidsrechter, die op 2 WK's en 3 EK's actief was, floot ook de finale van de Champions League in 2014 en 2 keer de finale van de Europa League (2013 en 2018). Kuipers is sinds 2004 scheidsrechter in het betaalde voetbal.