Heerenveen en Sparta trappen nieuw seizoen af, Ajax naar Fortuna en Feyenoord tegen Vitesse
i

Pro Shots

Heerenveen en Sparta trappen nieuw seizoen af, Ajax naar Fortuna en Feyenoord tegen Vitesse

Eimert Pruis • 18:31, 14-06-2022 / Laatste Update: 15:07, 07-01-2024

De Eredivisie begint op vrijdag 5 augustus in Friesland met de wedstrijd sc Heerenveen - Sparta Rotterdam. De aftrap in het Abe Lenstra-stadion is om 20.00 uur. Landskampioen Ajax speelt een dag later de eerste competitiewedstrijd, in Limburg tegen Fortuna Sittard (aftrap 16.30 uur). PSV ontvangt die zaterdagavond het gepromoveerde FC Emmen (20.00 uur), Feyenoord speelt zondag 7 augustus uit tegen Vitesse (14.30 uur).

De KNVB presenteerde dinsdag het conceptprogramma van de 1e speelronde in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Op het 2e niveau start de competitie ook op 5 augustus. Die avond staan 7 wedstrijden op het programma in de Keuken Kampioen Divisie, die allemaal om 20.00 uur beginnen. De uit de Eredivisie gedegradeerde clubs Heracles Almelo en Willem II spelen die avond thuis, tegen respectievelijk ADO Den Haag en Jong PSV. PEC Zwolle, dat ook degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie, speelt op 7 augustus thuis tegen De Graafschap (12.15 uur).

Gepromoveerde clubs beginnen uit

De 3 clubs die zijn gepromoveerd naar de Eredivisie, FC Emmen, FC Volendam en Excelsior, starten allemaal met een uitwedstrijd. Emmen begint dus tegen PSV, Volendam tegen FC Groningen en Excelsior ontmoet SC Cambuur in Leeuwarden.

Vroege start vanwege WK

Normaal gesproken begint de Keuken Kampioen Divisie wat eerder dan de Eredivisie omdat op het hoogste niveau minder speelrondes zijn, maar vanwege het WK aan het einde van dit jaar start de Eredivisie nu ook al vroeg. Het Nederlands elftal speelt op maandag 21 november in Qatar de openingswedstrijd van de mondiale eindronde, tegen Senegal. 8 dagen daarvoor eindigt de 1e seizoenshelft in de Eredivisie. Op 6 januari, ruim 2,5 week na de finale van het WK, wordt de Eredivisie hervat.

Woensdag komt het hele programma

De KNVB heeft de speeldagenkalender en het concept-speelprogramma opgesteld met input van de clubs, lokale autoriteiten, tv-zender ESPN en het Supporterscollectief Nederland. De bond presenteert woensdag het volledige programma voor komend seizoen.