Het vernieuwde Suriname is een hype: is zelfs het WK mogelijk?
i

ANP

Het vernieuwde Suriname is een hype: is zelfs het WK mogelijk?

Brian Vesseur • 16:36, 28-03-2021 / Laatste Update: 18:57, 04-01-2024

Suriname kan eindelijk beschikken over profs en direct worden daarvan de vruchten geplukt. Natio begon de WK-kwalificatiereeks met 2 overtuigende zeges: de Kaaimaneilanden werd met 3-0 verslagen, in de 2e wedstrijd werd Aruba afgeslacht (6-0). Een blik op ‘het begin van meer’.

Door Brian Vesseur

Tegen de Kaaimaneilanden debuteerden een hele berg professionals. Ryan Donk (als aanvoerder), Kelvin Leerdam, Damil Dankerlui en Warner Hahn zijn een paar van die namen. Het leverde voor Donk en Shaquille Pinas ook meteen de eerste goal in het shirt van Suriname op.

Sportpaspoort

Pas sinds kort beschikt Suriname over diasporaspelers. Spelers die Surinaams bloed hebben, maar een Nederlands paspoort (en géén Surinaams paspoort). Door inzet van bondscoach Dean Gorré bestaat er in Suriname nu iets als een sportpaspoort, waardoor die jongens tóch voor Suriname uit mogen komen.

En dat wierp dus meteen zijn vruchten af. Tegen Aruba waren ook Tjaronn Chery, Florian Jozefzoon en Diego Biseswar erbij. Zij konden er door coronaregels niet bijzijn in Suriname, maar tegen Aruba (de wedstrijd werd afgewerkt in het Amerikaanse Florida) wel.

Sensatie

Mede door de extra krachten werd het 6-0 tegen de ploeg van bondscoach Stanley Menzo. Er stonden dan ook 11 profs in het veld: Hahn; Dankerlui, Abena, Donk, Pinas; Leerdam, Chery, Biseswar; Jozefzoon, Vlijter & Hasselbaink. Gleofilo Vlijter is de jonge sensatie van Surinaamse bodem: hij scoorde al 11 keer in 7 wedstrijden.

Hoe ziet de WK-kwalificatie van Suriname eruit?

2 zeges, wat heeft Suriname daaraan? Hoewel de 6 punten heel belangrijk zijn, heeft Suriname nog niks. Nog lang niet, zelfs. In de poule van Suriname zitten ook Bermuda en het grote Canada. Natio moet bovenaan eindigen in de groep om door te gaan naar de volgende fase van het toernooi. In juni wacht Canada, met jongens als Jonathan David en Alphonso Davies.

Als Suriname bovenaan de poule eindigt, speelt het in juni meteen een tweeluik tegen de winnaar van poule E. Waarschijnlijk eindigt Nicaragua of Haïti in die groep bovenaan. Wordt dát tweeluik gewonnen, dan wacht de finaleronde.

De finaleronde

Landen als Mexico, de Verenigde Staten en Costa Rica spelen momenteel lekker oefenwedstrijdjes. Zij zijn – op basis van de FIFA-ranglijst – al geplaatst voor de finaleronde, evenals Jamaica en Honduras. Daar komen nog 3 landen bij: de winnaars van de poules die ook de winnaar van een andere poule verslaan.

In die finaleronde moet je bij de bovenste 3 eindigen om je direct te kwalificeren voor het WK. Zelfs een 4e plek biedt perspectief: dat land speelt tegen een land uit een ander continent om 1 WK-ticket. De weg naar het WK is nog lang.