Hoe Oranje in een poule des doods kan belanden op het EK
i

ANP

Hoe Oranje in een poule des doods kan belanden op het EK

Jeroen Rooseboom • 15:31, 21-11-2023 / Laatste Update: 18:52, 08-01-2024

Bijna alle beslissingen zijn gevallen in de EK-kwalificatie. Er zijn al 20 tickets vergeven, nog 1 land voegt zich daar dinsdagavond via de kwalificatiecyclus bij. In pot D wacht een bloedstollende ontknoping, die voor het Nederlands elftal wel eens heel vervelend kan uitpakken.

Dat zit zo: Turkije is in groep D al zeker van groepswinst, maar daarachter strijden Kroatië en Wales nog voor het laatste ticket. De Kroaten hebben met een voorsprong van 2 punten op Wales de beste papieren. Een zege op Armenië is genoeg voor Kroatië om het EK te bereiken. Als Wales wint van Turkije en Kroatië gelijkspeelt of verliest, dan gaat Wales er met het startbewijs voor het EK vandoor.

Zware poule dreigt

Op dat laatste scenario moet Nederland hopen, want anders dreigt een zware poule op het EK volgend jaar zomer. Als Kroatië wint, wipt het in de virtuele potindeling over Italië heen. Dat zou betekenen dat de regerend Europees kampioen in pot 4 zou belanden.

Dat gebeurt overigens ook als Kroatië gelijkspeelt en Wales wint. Dan houden de Kroaten Wales achter zich op doelsaldo. Nederland zit in pot 3 en kan in dat geval in een poule komen met bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Denemarken.

Scenario's ontknoping Groep D

Voor de potindeling kijkt de UEFA naar het behaalde aantal punten in de EK-kwalificatiecyclus. Italië heeft in groep C 14 punten gepakt en een doelsaldo van +7. Kroatië heeft 13 punten (doelsaldo +8), terwijl Wales 11 punten (doelsaldo +0) heeft verzameld. Als de huidige stand zo blijft, kan Oranje dus uiteraard gekoppeld worden aan de Kroaten. Ook dat is geen eitje: Kroatië bereikte afgelopen december nog de halve finale van het WK.

Oranje, dat zelf dinsdagavond speelt tegen Gibraltar, kan uiteraard ook nog in een minder zware poule komen als bovenstaand scenario werkelijkheid wordt. Oranje kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan België, Albanië en de winnaar van de play-offs in maart.

Lees ook: Op deze dag is de loting voor het EK 2024

Zelf kan Nederland in ieder geval geen kant meer op. Ook na een zege op Gibraltar blijft het in pot 3 en bij een nederlaag of gelijkspel houdt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman altijd Italië onder zich.