Hugo de Jonge waarschuwt voetbalfans: 'Anders volgen maatregelen'

Bart van der Wijst • 17:09, 20-08-2021

Het is de laatste tijd ouderwets gezellig in de voetbalstadions in Nederland, hoewel ze maar voor twee derde zijn gevuld. Daar komt misschien spoedig een einde aan, want demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschuwt fans om te blijven zitten dit weekeinde. Anders volgen er maatregelen.

"Het moet het komende weekend beter dan het de afgelopen weekenden ging", waarschuwde De Jonge. "Als mensen niet gewoon blijven zitten, en de stadions niet voor maximaal twee derde zijn gevuld, kan dat reden zijn om de maatregelen weer aan te scherpen."

De Jonge doelt daarmee op de hossende fans die massaal in hetzelfde vak gaan zitten bij wedstrijden.

Blijven zitten

"Als we met elkaar weer stap voor stap van dit soort dingen willen genieten, moeten we dat echt wel stap voor stap doen", aldus De Jonge. "Daarom maken we nu eerst geplaceerde evenementen mogelijk. ‘Geplaceerd’ is een mooi woord voor op je kont zitten. Dat is dan ook echt de bedoeling."

De Jonge krijgt bijval van RIVM-directeur Jaap van Dissel. "Als je een voetbalstadion voor twee derde mag vullen, dan is het wel van belang dat je niet alle mensen in één vak achter het doel plaatst, maar dat je het over het hele stadion spreidt."