Humberto Tan wil dat KNVB harder optreedt tegen racisme: ‘We moeten de regels nakomen’
i

ANP

Humberto Tan wil dat KNVB harder optreedt tegen racisme: ‘We moeten de regels nakomen’

Pim Huberts • 12:30, 09-09-2022 / Laatste Update: 22:15, 11-12-2023

Humberto Tan wil dat de voetbalbond KNVB harder optreedt tegen racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal. De voorzitter van de commissie-Mijnals, die zich bezighoudt met exact die onderwerpen, vertelt aan NU.nl: "Op papier zijn de dingen heel goed geregeld, maar als er iets gebeurt hoort niemand wat."

De commissie-Mijnals werd in juli 2020 opgericht als onderdeel van het eerder dat jaar gepresenteerde aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal van de KNVB en de Rijksoverheid. Naast Tan horen onder anderen Ruud Gullit, burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en voormalig Oranje-international Daphne Koster tot de groep.

Apengeluiden

Tan reageert op de apengeluiden die te horen waren tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax (0-2) toen Ajax-spits Brian Brobbey gescoord had. FC Utrecht heeft 4 mensen een stadionverbod opgelegd.

Puntenaftrek

Volgens het advies van de commissie moet er beter worden gehandhaafd en gecontroleerd wat de clubs doen om wangedrag te voorkomen. "De KNVB hoeft geen nieuwe regels te verzinnen, die zijn er al. We moeten ze wel nakomen met z’n allen", zegt Tan. Als clubs zich niet voldoende inspannen om discriminatie te bestrijden, kunnen een club puntenaftrek krijgen.