Huub Stevens over het dramatische HSV: 'Maar daar maak ik graag een uitzondering voor!'
i

Pro Shots

Huub Stevens over het dramatische HSV: 'Maar daar maak ik graag een uitzondering voor!'

Eimert Pruis • 19:06, 24-05-2021 / Laatste Update: 11:45, 05-01-2024

Gut, gut, gut het seizoen van de 2. Bundesliga is weer voorbij en wie is op de 4de plaats te vinden? Je raadt het al: Hamburger SV. De traditionsverein degradeerde in 2018 na 99 jaar op het hoogste niveau te hebben gespeeld. Sindsdien eindigde HSV 3 keer op rij op de 4de plaats, de plek waardoor je net niet in aanmerking komt voor promotie. "Het is allemaal niet zo makkelijk als je denkt. Dat moeten grote clubs als HSV ook eens gaan beseffen. Iedere ploeg geeft 150 procent tegen HSV", legt oud-trainer van HSV Huub Stevens uit in een gesprek met Sportnieuws.nl.

Door: Eimert Pruis

Elk seizoen in de 2de Bundesliga is het hetzelfde riedeltje voor HSV. Ze kennen een fantastische start, staan lang bovenaan en geven het in de slotfase weer hopeloos uit handen. Tot april leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar sindsdien werd er nauwelijks meer gewonnen. "Je ziet het als spelers succesvol zijn. Ze krijgen overal veel waardering en worden toch wat laconieker, ook op de training. Juist dan moet je als trainer de teugels aantrekken. Laat ze die extra meters maken, daar moet je als trainer attent op zijn."

Schop tegen de reet

En Stevens kan zich ook helemaal vinden in het totale-mens-principe van Louis van Gaal. "Ja, ook dat is een punt waar je heel goed op moet letten. Als iemand zich thuis niet goed voelt, neemt hij dit ook mee op het veld. Voetballers zijn geen robots, maar gewoon mensen met emoties. Sommigen moet je een aai over de bol geven en anderen weer een schop tegen de reet."

Advies voor HSV?

Het is volgens Stevens lastig om de vinger op de zere plek te liggen bij HSV. Waarom faalt HSV hopeloos op het moment dat ze juist op hun best moeten zijn? Voor een grondige analyse wil Stevens graag anderhalve maand de selectie van HSV op en buiten het trainingsveld leren kennen. "Maar daar heb ik op mijn leeftijd geen tijd meer voor. Ik ga lekker met pensioen, maar voor gratis advies mogen ze me altijd bellen."

Alleen de club moet bepalen

Toch is de in Nederland en Duitsland bekende en beruchte trainer niet vies van het geven van analyses. Dus geeft hij op ons verzoek toch wat punten aan waardoor het bij HSV weleens zou zijn kunnen spaak gelopen. "Ik weet dat HSV heel veel wisselingen heeft gehad. Zowel de trainers als de spelers. Dat moet de club echt voorkomen. Ik zeg altijd: ik ben maar een trainer. De club moet de lange termijn bepalen, welke spelers bij de club passen en bij het niveau. En die spelers dan aantrekken. Als trainers zelf telkens de aankopen bepalen, krijg je telkens een hele nieuwe selectie."

Huub Stevens in zijn tijd bij HSV

Bochum

En het terugkeren op het hoogste niveau is volgens de 67-jarige Limburger een niet te onderschatten taak. "Het is zeker in Duitsland gewoon heel lastig. Dat zie je nu aan Bochum. Zij zijn nu kampioen geworden, maar de club heeft er heel lang (11 jaar) over gedaan om weer in de Bundesliga te kunnen spelen."

'Ik heb straks alle tijd'

En hoe zit dat nu met zijn club Schalke 04? Stevens stond zelfs nog even aan het roer van de ploeg uit Gelsenkirchen maar vertrekt deze zomer toch echt bij Schalke om te genieten van zijn pensioen. "Eindelijk weer de rust. Geen druk om toch weer te gaan helpen. Nee, ook als HSV weer belt, ga ik niets doen", maakt hij duidelijk over de club waar hij coach was in 2007-2008. Verder werkte hij in Duitsland voor Schalke 04, Hertha BSC, FC Köln, Hoffenheim en Stuttgart. "Ja, dat is een heel rijtje clubs. Dus ik heb nogal wat te volgen, niet alleen HSV en Schalke nu dus. Gelukkig heb ik er straks alle tijd voor, al wil ik vooral veel tijd besteden met mijn vrouw en kleinkinderen."

2de Bundesliga vol grote clubs

Volgend seizoen belooft wat voor het 2de Duitse niveau. Grote clubs als Schalke 04, HSV, Werder Bremen en misschien ook 1. FC Köln spelen in de kleine Bundesliga. En dan komen er nog traditionele clubs als Dynamo Dresden en Hansa Rostock bij. Of wat te denken van Nürnberg, St. Pauli en Fortuna Düsseldorf? "Ja het wordt fantastisch. Veel clashes en derby's. En je moet je er vooraf bewust van zijn dat het niet makkelijk is om 2de Bundesliga te spelen."

Nu écht met pensioen

En denk maar niet dat het straks weer gaat kriebelen bij de trainer in ruste. "De 2de Bundesliga is heel mooi met al die fantastische clubs, maar ik heb er een streep onder gezet. Er is een tijd van komen en gaan en de tijd van gaan is nu gekomen. Laat het maar lekker aan die jonge gasten over."

Tijd voor de familie?

Nee, Stevens is toe aan rust en tijd met zijn familie. "Ik wil nu er weer voor mijn familie zijn en dus niet veel weg. Ik ga ook niet naar de wedstrijden kijken in de stadions. Dat is toch weer uren rijden. Ik wil niet weer voor de familie weg zijn." Zeker weten, Huub? "Naja, als ik het kan verbinden met dat mijn vrouw ergens naar toe gaat in Duitsland dan kan het misschien toch wel. En voor de wedstrijd tussen Schalke en HSV maak ik graag een uitzondering. Natuurlijk!"