Iberische derby eindigt gelijk! Spanje en Portugal leggen 2 aanvallen uit het boekje op de mat
i

Getty Images

Iberische derby eindigt gelijk! Spanje en Portugal leggen 2 aanvallen uit het boekje op de mat

Eimert Pruis • 00:36, 03-06-2022

Spanje en Portugal hebben een puntje overgehouden aan de Iberische derby in de Nations League. In een fletse wedstrijd zorgden 2 aanvallen uit het boekje voor de eindstand: 1-1.

Spanjaarden maken indruk

Spanje en Portugal openden het Nations League-seizoen in Sevilla. Vooral de ploeg van bondscoach Luis Enrique maakte indruk. Spanje heeft dan wel geen echte uitblinker, als team loopt het geolied. Zeker tegen de individuele klasse van Portugal viel dat op.

Ronaldo zit een keer op de bank

Ook aan het einde van een lang en vermoeiend seizoen stelden beide coaches de beste spelers op. Alleen de Portugees Fernando Santos hield sterspeler Cristiano Ronaldo in 1e instantie op de bank. Gepasseerd of rust, het was pas de 2e keer in 14 jaar tijd dat Ronaldo bij Portugal op de bank zat.

Toppers op het veld

Verder waren het stuk voor stuk voor stuk toppers in het veld. De aanval van Portugal werd gevormd door de Silva's en Leão. Bernardo Silva (Manchester City), André Silva (RB Leipzig) en Rafael Leão (AC Milan). Een aanval om je vingers bij af te likken. Op papier zette Spanje daar het aanvalstrio Álvaro Morata, Ferran Torres en Pablo Sarabia tegenover. Toch een stukje minder.

Motivatie telt dubbel

Maar het Spaanse trio had motivatie en dat telt, zeker in deze fase van het jaar, dubbel en dwars. Sarabia speelt bij de Portugese club Sporting CP en wilde zich dus wel laten zien tegen Portugal. Juventus wil Morata niet meer hebben, zijn werkgever Atlético Madrid ziet het niet in hem zitten en echt belangstelling is er ook niet voor hem. En dan hebben we nog Torres, die bij FC Barcelona maar niet uit de verf komt.

Spanje beter

Die motivatie zag je terug in het veld. Spanje was aanvallend een stuk gevaarlijker en kwam terecht op voorsprong. Via een heerlijke counter uit het boekje. Gavi, Sarabia en Morata combineerden er snel op los en Portugal kon het niet bijhouden. Morata mocht de 1-0 binnentikken.

De 1-0 van Morata

Derby valt tegen

We gingen er eens goed voor zitten. Dit zou weleens een lekkere editie van de Iberische derby kunnen worden, maar veel doelpunten zouden er verder niet vallen. Spanje was nog wel vaak gevaarlijk, maar doelpunten leverden het niet meer op. Portugal ging pas echt weer leven bij de komst van Cristiano Ronaldo na een uur spelen. Hoe kan het ook anders. Het leverde uiteindelijk nog een puntje op. Ricardo Horta scoorde op aangeven van João Cancelo. Sarabia had de 2-1 nog op zijn hoofd, maar hij kopte hopeloos naast.

Moe, moe en nog eens moe

Voor de rest was het vooral duidelijk dat de titelkandidaten voor het WK in Qatar eind dit jaar behoefte hebben aan rust. Iedereen donderdagavond had een lang seizoen achter de rug en willen vooral bijkomen daarvan. Helaas voor hen heeft de UEFA nog 3 wedstrijden voor ze in petto.

Het Portugese trio verantwoordelijk voor de 1-1