Waarom Ierland beter kan verliezen van Nederland in de EK-kwalificatie
i

ANP

Waarom Ierland beter kan verliezen van Nederland in de EK-kwalificatie

Brian Vesseur • 15:39, 15-10-2023 / Laatste Update: 05:32, 05-01-2024

Ierland bevindt zich in een nogal bijzondere situatie. Het land is in de EK-kwalificatie redelijk kansloos in een poule met onder andere Oranje, maar maakt op een andere manier toch nog kans op het EK 2024. Om dat voor elkaar te krijgen, moet bijvoorbeeld Nederland zich direct plaatsen voor het EK. Voor Ierland is het dus van belang dat het van Nederland verliest in de EK-kwalificatie... Waarom is dat?

Nederland & Ierland in de EK-kwalificatie

Er zijn natuurlijk gewoon normale EK-kwalificatiepoules. Daarvan gaan de eerste 2 landen door. In het geval van Ierland wordt dat hoogstwaarschijnlijk Frankrijk en vechten Nederland en Griekenland om de andere plek. Maar Ierland kan zich alsnog plaatsen voor het EK, via de speciale Nations League-route.

LEES OOK: Be the Bondscoach! Welke 11 spelers zou jij opstellen tegen Griekenland als jij Ronald Koeman was?

Er zijn speciale play-offs voor de 12 landen die het best presteerden in de Nations League. Nederland zit daar bijvoorbeeld bij, maar die geeft bij directe plaatsing voor het EK zijn plekje weer door. Ierland staat 26e op die lijst - zo weet VI - en hoopt dus dat er 14 landen die boven Ierland staat zich direct plaatsen voor het EK.

Verliezen van Nederland

Lang verhaal kort: Ierland heeft er dus baat bij als het van Nederland verliest in de EK-kwalificatiepoule. Of anders gezegd: Ierland hoopt heel erg dat Nederland rechtstreeks het EK haalt.