Instagramgezicht van Barcelona is een Nederlander: 'Hoor ik mezelf toch VAMOS schreeuwen'

Eimert Pruis • 11:34, 23-10-2021 / Laatste Update: 02:22, 06-01-2024

Volg je FC Barcelona op Instagram? Dan heb je hem vast eens voorbij zien komen. De Nederlander Aviv Levy Shoshan (29) is een van de gezichten van de social media-kanalen van FC Barcelona. Hij is ook groot fan van de club en dat gaat niet altijd helemaal goed samen. "Stond ik daar opeens als een gek VAMOS te schreeuwen en was ik op alle kanalen te horen."

Door: Eimert Pruis

Aviv werkt alweer 3 jaar voor FC Barcelona en dat is niet onopgemerkt gebleven. Sportnieuws.nl heeft met hem in hartje Barcelona afgesproken. Bij het Plaça de Catalunya, aan de kop van La Rambla. Niet echt een goede plek als je vaak herkend wordt. "Ja dit is een beetje ongemakkelijk voor mij hier."

Lees ook: FC Barcelona snakt naar nieuwe sterren bij eerste Clásico zonder Lionel Messi

"Ik word weleens herkend en dat is wel leuk natuurlijk. Alleen houd ik niet van het uitdelen van handtekeningen. Dat is zoiets raars. Toch iets voorbehouden voor de echte sterren, de spelers van FC Barcelona. Maar ik ga regelmatig op de foto ja, of een selfie, leuk is dat." Een droombaan, zo kan je het wel noemen toch? Aviv komt op plekken waar normaal geen mens komt. "Ik heb het niet zo erg meer door. Na 3 jaar is het een beetje normaal geworden. Voor mij is het wel een droombaan ja. Dit voelt wel goed."

'Voor El Clásico hoeven we geen hype te creëren'

Aviv is de sociale man van FC Barcelona. Samen met een klein team waarin hij een van de gezichten van FC Barcelona op social media is. Hij is vooral te zien en horen op Instagram en YouTube. "Ik presenteer wat en spreek natuurlijk de spelers. De tijden veranderen wel. Ik doe nu zoveel meer dan in het begin. TikTok is er ook bijgekomen."

En dan staat El Clásico voor de deur. Toch weer iets heel anders dan een gemiddelde wedstrijd. "Ja, dat kan je wel zeggen. Een veel groter affiche. De voorbereiding ernaar toe is veel uitgebreider. We maken nu veel meer content. Een beetje een hype creëren, al is dat bij deze wedstrijd eigenlijk niet nodig. Je ziet nu toch wat meer mensen in de stad met een Barça-shirtje lopen."

Misschien niet zo simpel als het lijkt

En dan loopt Aviv straks het stadion in en dan zwaait hij een beetje met zijn FC Barcelona-telefoon om wat mooie content te maken. "Zo simpel is het. Om maar met een Cruijffiaanse uitspraak te komen: als je mijn werk kunt doen, dan kan je mijn werk doen ja. Maar ga er maar aan staan, go for it!"

Aviv is van kleins af aan al fan van FC Barcelona. Voor het Instagram-kanaal van 433 was hij het gezicht en zo was hij al op het WK in Rusland en zag hij Lionel Messi, Neymar en al die andere sterren van dichtbij. "En toen kwam FC Barcelona langs, of ik het gezicht van de social mediakanalen wilde worden. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen."

'Ik moet presteren, er kijken zoveel mensen'

Naast de fanspanning, de wedstrijdspanning die hij nog steeds bij elk duel van FC Barcelona heeft, is er ook sinds 3 jaar een ander soort spanning bij gekomen. "Ik heb nu ook werkspanning. Je moet gewoon presteren. Ik heb een paar taken op zondag en die moeten gewoon perfect gaan. Het wordt door zoveel mensen gezien en je wil niemand teleurstellen. Als het dan goed gaat is het extra mooi."

Maar de supporter in hem overtreft ook weleens zijn werkprofessionaliteit. In de kwartfinale van de Copa del Rey was dat voor iedereen die FC Barcelona volgde via social media wel duidelijk. "We stonden met 2-0 achter bij Granada. In de 90e minuut viel de 2-1 en in de 93e minuut de 2-2. Er waren geen fans vanwege het coronavirus en de hele ploeg rende naar mijn hoek toe. Ik kon mij niet inhouden en schreeuwde het uit. VAMOS, VAMOS! Op alle kanalen was ik hoorbaar. Soms kan je jezelf gewoon niet beheersen. Het is oncontroleerbaar."

'Mooi om voor Nederland uit te komen'

"Voor een andere wedstrijd ben ik weer heel wat zakelijker hoor. Dan beheers ik me wel en is het next, op naar de volgende wedstrijd. Voor mijn werk is er ook geen verschil tussen een kleine of een grote wedstrijd. De spelers hebben dat natuurlijk wel. Maar voor mij is de werkspanning hetzelfde. De wedstrijdspanning is veel groter, maar qua werk is de basis gewoon altijd dezelfde."

Aviv zit lekker op zijn plek en is ook niet van plan om voorlopig weg te gaan. "Dit is natuurlijk een topstad en ik wil hier zeker nog wel een paar jaar werken." Maar als het Nederlands elftal langskomt, gaat hij misschien toch twijfelen. "Het is wel mooi en een eer om voor je land uit te komen."

'Ga lekker aan de slag!'

Aviv geeft toe: om ook het gezicht van FC Barcelona te worden, moet je een beetje geluk hebben. "De balletjes moeten op het juiste moment gaan rollen. Voor de rest moet je gewoon lekker je creativiteit kwijt kunnen. Ga aan de slag met Instagram, YouTube of TikTok. Maak een kanaal over iets waar jij passie voor hebt. Wees proactief. En als je dan hard werkt, dan kom je er wel. Of niet, maar dan ben je in ieder geval heel goed met jezelf bezig. Want passief kom je er zeker niet."

Blunders horen erbij

En voor wie bang is dat alles perfect moet gaan als je straks het gezicht van FC Barcelona op Instagram bent, hebben we goed nieuws: Aviv maakt ook weleens blunders. "Ik heb er vast veel gemaakt, dan moet ik even terug in mijn geheugen gaan. Oh ja, ik heb weleens zo'n typisch trainersdingetje meegemaakt en een bal keihard tegen mijn kop aangekregen. Waren ze op de training een rondootje aan het doen. Ik was veel te druk met mijn telefoon. Mijn focus lag op het goed filmen van mijzelf en voor ik het wist kreeg ik keihard een bal tegen mijn gezicht."

Hopelijk gebeurt het Aviv niet een 2e keer zondag als om 16.15 uur El Clásico op het programma staat in Camp Nou. "Ik ben daar dan al om 12.00 uur. Content maken. Hopen dat we winnen zondag. Iedereen kan om 13.00 uur inschakelen op het Instagramkanaal van FC Barcelona. Ik zie jullie daar toch ook?"