Iraanse profvoetballer hangt doodstraf boven het hoofd na deelname aan protesten

Joris Kaper • 09:25, 13-12-2022 / Laatste Update: 16:01, 07-01-2024

De Iraanse profvoetballer Amir Nasr Azadani (26) hangt de doodstraf boven het hoofd. Het regime van Iran wil de oud-speler van Tractor SC, Rah-Ahan en Gol-e Rayhan ophangen omdat hij heeft deelgenomen aan de anti-regeringsprotesten in het land. Die protesten vinden sinds september in het land plaats. Nasr Azadani zou ook campagne gevoerd hebben voor vrouwenrechten.

De internationale spelersvakbond FIFPro zegt geschokt te zijn door het nieuws en roept Iran op om de straf op te schorten. "FIFPro is geschokt door de berichten dat de professionele voetballer Amir Nasr-Azadani een executie te wachten staat nadat hij campagne voerde voor vrouwenrechten en basisvrijheden in zijn land. We zijn solidair met Amir en roepen op tot de onmiddellijke opschorting van zijn straf", zo twittert de spelersvakbond.

Meerdere Iraanse prof- en oud-voetballers hebben inmiddels het regime opgeroepen om de executie te stoppen. De spelers van het Iraanse elftal die onlangs in Qatar nog in actie kwamen, hebben dat volgens nieuwssite Iranwire (nog) niet gedaan.

Al 2 executies

De afgelopen week executeerde Iran al 2 mensen die waren opgepakt tijdens de protesten. Maandag werd Majidreza Rahnavard publiekelijk opgehangen in Mashad. Hij zou 2 leden van een paramilitaire militie hebben gedood en werd schuldig bevonden aan 'oorlogsvoering tegen God', aldus staatsmedia.

Vorige week donderdag werd rapper Mohsen Shekari terechtgesteld. Hij zou een lid van een andere militie hebben aangevallen met een pistool, terreur hebben gezaaid en een weg hebben geblokkeerd. Ook zijn executie leidde tot een storm van kritiek op het Iraanse regime.