Is de derby van Noord-Holland een échte derby? 'De haat van AZ richting Ajax is een beetje gemaakt'
i

Johannes Klinkenberg

Is de derby van Noord-Holland een échte derby? 'De haat van AZ richting Ajax is een beetje gemaakt'

Jeroen Rooseboom • 11:00, 17-09-2022 / Laatste Update: 17:49, 07-01-2024

Nederland kent een aantal beladen streekderby’s, zoals de IJsselderby tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles en de Friese derby tussen Heerenveen en Cambuur. Dit zijn de wedstrijden van het jaar voor de supporters van deze ploegen. Komend weekend staat er weer een derby op het programma, namelijk de derby van Noord-Holland tussen AZ en Ajax. Alleen: is dat wel een échte derby?

Hoe komt het dat er relatief zo weinig aandacht aan deze derby wordt gegeven? En is de rivaliteit tussen AZ en Ajax niet enorm eenzijdig vanuit de kant van AZ? Om daar achter te komen ging Sportnieuws.nl in gesprek met Matthijs Keuning, voorzitter van het Supporterscollectief Nederland én fanatiek AZ-supporter, en met Fabian Nagtzaam, voorzitter van de Supportersvereniging Ajax.

Bij derby’s zoals de IJsselderby en de Friese derby zijn er in de aanloop naar de wedstrijd al weken van tevoren ludieke (en minder ludieke) acties te zien van beide supportersgroepen. Kranten en websites worden volgeschreven met voorbeschouwingen, voorspellingen en nieuwtjes over de wedstrijd en alles wat daar omheen gebeurd.

Een voorbeeld van een ludieke actie van Cambuur-supporters voor de Friese derby in 2014.

Dat is bij AZ - Ajax niet het geval. Tenminste, het gaat wel over de wedstrijd aangezien een wedstrijd tussen AZ en Ajax tegenwoordig wel als een topper gezien wordt. Maar van plagerijtjes en grote rivaliteit tussen beide supportersgroepen is in de weken voor de wedstrijd weinig te merken.

Grote verschillen

Volgens Ajacied Nagtzaam, die net is teruggekeerd uit Liverpool, heeft dat te maken met het verleden van beide clubs. Hij vindt dat de steden Alkmaar en Amsterdam en de clubs AZ en Ajax te veel van elkaar verschillen om een echte rivaliteit te voelen.

"Amsterdam is natuurlijk de hoofdstad van het land met alle problematiek die daarmee te maken heeft en Ajax heeft een gigantische geschiedenis. Wij bestaan nu 122 jaar. AZ bestaat iets korter", zegt hij lachend. "Daarnaast komen onze supporters uit het hele land. Bij AZ komen de supporters vooral uit Alkmaar en wat daarboven zit. De beleving is dus totaal anders."

Daar moet Keuning hem gelijk in geven. "Het is niet echt een evenwichtige rivaliteit, zoals je meer hebt bij een wedstrijd tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. De derby van Noord-Holland is vooral sportief de laatste jaren wel een topduel geweest, soms zelfs om het kampioenschap."

"Ik denk ook wel dat er jaren zijn geweest dat de wedstrijd qua intensiteit, zeker vanuit de kant van AZ maar ook vanuit Ajax als het gaat om het kampioenschap, te vergelijken is met de IJsselderby", gaat Keuning verder.

"Alleen heb je daarbij wel meer plagerijtjes en ludieke acties. Maar als je nu aan de gemiddelde AZ-supporter vraagt aan welke club ze de grootste hekel hebben, zal je toch Ajax het meest horen."

DSB-periode

De voorzitter van de Supportersvereniging Ajax heeft wel een interessante theorie over hoe die 'haat' van AZ richting Ajax is ontstaan. "Dat is een beetje gemaakt vanuit de DSB-tijd. Door Dirk Scheringa die overal verkondigde dat hij de top 3 wilde aanvallen en dat hij vond dat AZ binnen die top 3 viel. Daarvoor was dat er helemaal niet. Toen zaten de AZ-supporters en Ajacieden op de businesstribune gewoon door elkaar. Naar dat idee zijn de supporters van AZ ook een beetje gaan leven."

"Het komt denk ik ook doordat het sportief gezien nu beter gaat met AZ", haakt AZ-supporter Keuning daarop in. "Toen wij nog in de eerste divisie speelden, hadden we veel meer rivaliteit met Telstar en Haarlem. Omdat we Ajax toen simpelweg niet tegenkwamen. Nu we weer een tijdje in de eredivisie spelen is die rivaliteit weer enorm gegroeid."

Een échte derby?

Keuning en Nagtzaam zijn het niet met elkaar eens over of de derby van Noord-Holland een echte derby is. Keuning: "Ik vind van wel. Het zijn toch 2 grote clubs die uit dezelfde regio van Nederland komen. Dat maakt het wel een derby."

Daar denkt de Ajax-supporter heel anders over. "Ik vind AZ – Ajax geen echte derby, zoals bijvoorbeeld Sparta – Feyenoord dat wél is. Het voelt voor ons echt hetzelfde als bijvoorbeeld een wedstrijd tegen RKC. Het is alleen een stuk dichterbij. Ik zou het ook zeker niet beladen noemen, dat voelen wij gewoon niet zo", legt Nagtzaam uit.

"In dat opzicht heeft Ajax ook niet echt een derby. Vroeger nog wel, toen FC Amsterdam nog bestond. Maar nu hebben wij geen derbygevoelens bij een bepaalde club."

Op het veld staat er in ieder geval genoeg op het spel, want AZ en Ajax zijn allebei nog ongeslagen in de eredivisie. Ajax staat 1e en heeft 4 punten meer dan nummer 4 AZ. De derby van Noord-Holland begint zondag 18 september om 16.45 uur.