Italië ontsnapt tegen Oekraïne en pakt EK-ticket, ook Tsjechië en Slovenië naar EK

Noah Hoogenboezem • 23:42, 20-11-2023 / Laatste Update: 20:20, 07-01-2024

Italië, Tsjechië en Slovenië hebben zich maandagavond geplaatst voor het EK. De 3 landen mochten in hun laatste kwalificatiewedstrijd allemaal niet verliezen en dat deden ze dan ook niet. Titelverdediger Italië zal opgelucht zijn nadat ze het WK van vorig jaar misten.

Italië speelde uit tegen Oekraïne. Al was het voor de Oekraïeners geen echte thuiswedstrijd, want de wedstrijd werd in Duitsland gespeeld. Italië had aan een gelijkspel genoeg en maakte het zichzelf erg moeilijk door de kansen niet af te maken. In de blessuretijd kwamen ze nog goed weg dat Oekraïne geen penalty kreeg. De 0-0 was precies genoeg voor de regerend Europees kampioen.

Tsjechië

Tsjechië speelde thuis tegen Moldavië en mocht niet verliezen, want dan zou de uitploeg zich verrassend plaatsen voor het EK. De Tsjechen kwamen al vroeg op voorsprong en toen Moldavië vlak na rust ook nog rood kreeg, was het gebeurd. De Tsjechen wonnen uiteindelijk met 3-0 en doen voor de 8e keer op rij mee aan het EK. Op het vorige EK won Tsjechië van Oranje.

Slovenië

Weinig mensen zullen vooraf gedacht hebben dat Slovenië - Kazachstan een beslissend duel om een EK-ticket zou zijn. Toch was het dat wel. Het bleef lang spannend, maar Benjamin Verbic schoot 5 minuten voor tijd de verlossende 2-1 voor Slovenië binnen. De Slovenen doen voor het eerst sinds 2000 mee aan het EK.