Tsjechisch international Jakub Jankto komt uit de kast: 'Wil me niet meer verstoppen'

Trevor Wagener • 15:35, 13-02-2023 / Laatste Update: 21:35, 11-12-2023

We love you, Jakub Jankto! De Tsjechische voetballer is maandagmiddag op Instagram uit de kast gekomen. In een emotioneel bericht deelde de 27-jarige middenvelder op moedige wijze zijn boodschap mee.

"Hoi allemaal, ik ben Jakub", begon Jankto zijn verhaal. "Net als iedereen, heb ik mijn: sterktes, zwaktes, een familie, vrienden, een baan waarvoor ik dag in dag uit, al jarenlang, serieus als prof vol passie mijn best voor doe. Maar net als ieder ander wil ook in in vrijheid leven, zonder angst."

En zonder vooroordelen, (homo)geweld, of ander ongepast, onbeschoft gedrag, aldus de voetballer. "Maar mét liefde. Ik ben homoseksueel en ik wil me niet langer verstoppen."

Loopbaan Jakub Jankto

De 45-voudig international (4 goals) behoorde tot de Tsjechische ploeg die Oranje op het EK 2020 uitschakelde in de kwartfinale. Jankto doorliep de jeugdopleiding van Slavia Praag en sloot zich als junior aan bij Udinese. Na perioden van verhuur bij Ascoli en Sampdoria, tekende hij in 2021 bij Getafe. Die ploeg leende hem vorig jaar uit aan Sparta Praag.