Jan Boskamp heeft het zwaar gehad de laatste jaren: 'Als ik alleen ben, ga ik kapot van ellende'
i

Pro Shots

Jan Boskamp heeft het zwaar gehad de laatste jaren: 'Als ik alleen ben, ga ik kapot van ellende'

Noah Hoogenboezem • 13:10, 06-01-2024 / Laatste Update: 10:06, 15-01-2024

Jan Boskamp is al jarenlang te zien op de Nederlandse televisie als voetbalanalist. Boskamp woont in België en moet elke keer heen en weer rijden. De 75-jarige analist stopt er na dit jaar dan ook mee. Die ritten zijn niet het enige waar Boskamp het zwaar mee heeft, want hij heeft de afgelopen jaren veel moeten verwerken. Zijn vrouw overleed begin deze eeuw, zijn kleinzoon een aantal jaren geleden en boezemvriend Wim Jansen in 2022.

"Al die mensen die je ontvallen, waardeloos", zegt Boskamp in een interview met het AD. De oud-voetballer was in 2021 een half jaar niet op tv te zien nadat zijn kleinzoon Dennis uit het leven was gestapt: "Je probeert het zo veel mogelijk weg te stoppen, maar dat valt lang niet altijd mee. Ik ben graag alleen, maar juist als ik alleen ben, is het een ramp. Dan ga ik kapot van ellende."

Varkenoord

Boskamp kreeg een jaar later weer een klap toen goede vriend Jansen overleed. Hij is daarna nooit meer op het trainingscomplex van Feyenoord, omdat het te confronterend is voor hem: "Iets weerhoudt me. Onbewust rijdt ik steeds weer door. Ik wil op Varkenoord zijn, maar het gaat gewoon niet. Mensen zeggen weleens dat verdriet slijt. Nou, donderstraal maar op."

Analist

Boskamp was jarenlang vaste gast in het tv-programma van VI met Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee. De laatste jaren was hij regelmatig analist rondom Europese wedstrijden, maar daar gaat hij na dit jaar mee stoppen. "Daarna zoeken ze het maar uit", zegt hij daarover. Het is niet zo dat hij veel voetbal zal missen, want Boskamp heeft liefst 7225 zenders op zijn televisie thuis.