Jan Smit mag gezicht niet laten registreren als merk: niet onderscheidend genoeg
i

ANP

Jan Smit mag gezicht niet laten registreren als merk: niet onderscheidend genoeg

Marcel Roes • 16:49, 05-01-2024 / Laatste Update: 12:20, 15-01-2024

Jan Smit werd in december 2023 ontslagen als voorzitter van voetbalclub FC Volendam. Het jaar sloot dus af met een dompertje en helaas voor de Volendamse volkszanger is 2024 begonnen met alweer een sof. Hij kreeg namelijk slecht nieuws van het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

De 38-jarige Smit had volgens De Telegraaf de wens om zijn gezicht te lagen registreren als merk. Zijn manager Aloys Buys bevestigt dat aan de krant. Al in 2015 diende Smit zijn eerste verzoek in. Een jaar later kwam een negatief antwoord. Vervolgens werd bezwaar aangetekend door Smit en de nieuwe weigering is de reactie daarop.

Face in the crowd

EUIPO vindt dat Smit een "face in the crowd" heeft; met andere woorden: zijn gezicht is te algemeen en dus niet onderscheidend genoeg. Buys is het ook met deze tweede weigering oneens: "Wij laten het er niet bij zitten. Dan kan Jan en alleman met je gezicht aan de haal gaan."

Neus

RTL Nieuws bestudeerde de uitspraak van EUIPO en stuitte op enkele voorbeelden van mensen die wél een onderscheidend gezicht hebben. "Dat is pas het geval bij een opvallend kenmerk, zoals de neus van Barbra Streisand of het haar van Donald Trump, staat in het besluit", aldus RTL.

Wat ook meespeelt is dat Jan Smit bij verreweg de meeste 450 miljoen Europeanen een anonieme nobody is. De gemiddelde Roemeen zal hem echt niet kennen of herkennen. Smit en zijn manager vinden dat hij gezien zijn buitenlandse optredens en muziekvideo's wel bekend genoeg is.

Deodorant

Volgens RTL wil Smit allerlei producten met zijn gezicht lanceren, zoals badhanddoeken, bedlinnen, tafellakens, vesten, sokken, lingerie, deodorant, zonnebrillen en beltonen. Die Roemenen en Bulgaren weten niet wat ze missen!