Jaren cel geëist voor 'haatmisdrijf' tegen Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior
i

Getty Images

Jaren cel geëist voor 'haatmisdrijf' tegen Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior

Jeroen Rooseboom • 22:54, 05-12-2023 / Laatste Update: 20:16, 04-01-2024

Tegen 4 mannen die in januari een pop aan een brug ophingen die Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior moest voorstellen is een gevangenisstraf van 4 jaar geëist. De pop, gehuld in het shirt van de Braziliaanse international, hing in een strop aan een brug dicht bij het trainingscentrum van Real Madrid. Het was een daad van fans van Atlético Madrid. Ook hing er een spandoek met de tekst 'Madrid haat Real'.

De pop was opgehangen kort voor de derby tussen beide Madrileense ploegen. De politie arresteerde in mei 4 mannen voor hun daad die als een 'haatmisdrijf' werd omschreven. De aanklager beschuldigde de mannen, allen lid van de ultragroep Frente Atlético, van bedreigingen aan het adres van de speler en het schenden van zijn grondrechten. De eis was 4 jaar gevangenisstraf.

Vinicius is vaker het mikpunt

Vinícius Júnior is in Spanje al meerdere keren racistisch bejegend. In mei klaagde hij over dergelijke beledigingen in het Mestalla-stadion in Valencia. Vinícius zei toen dat racisme in de Spaanse stadions veelvuldig voorkomt. "Het spijt me", schreef hij destijds op X. "Het kampioenschap dat ooit toebehoorde aan Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, behoort vandaag toe aan racisten."