Jennifer Hermoso na getuigenis tegen Luis Rubiales na kus-rel: 'Nu in handen van justitie'
i

Getty Images

Jennifer Hermoso na getuigenis tegen Luis Rubiales na kus-rel: 'Nu in handen van justitie'

Yvo van Dorst • 17:17, 02-01-2024 / Laatste Update: 06:58, 05-01-2024

De Spaanse voetbalster Jennifer Hermoso heeft maandag getuigd tegen de voormalig baas van haar voetbalbond, Luis Rubiales. De rechtszaak is aangespannen, vanwege de kus die de directeur aan de speelster gaf na het winnen van het WK. Daarna ontstond een enorme rel, waardoor Rubiales besloot af te treden. Sportnieuws.nl zet alles wat er in de Spaanse voetbalsoap gebeurde nog even op een rijtje.

Hermoso wilde na haar bezoek aan de rechtbank weinig kwijt. "Alles is goed gegaan. Het is nu in handen van justitie, Gelukkig nieuwjaar en bedankt voor de steun die velen van jullie mij hebben gegeven", zei de voetbalster na afloop tegen journalisten.

Kus op WK

Het begon allemaal tijdens de kus na het gewonnen WK. De bondsvoorzitter kuste Hermoso op haar mond, waar de speelster niet van was gediend. Achteraf zorgde dit online voor een hoop ophef, waardoor er een storm van kritiek kwam en ook Hermoso zich uitsprak. Zij gaf aan dat ze de kus zelf niet wilde en het dus tegen haar zin in gebeurde.

Excuses

Rubiales kwam na de golf van kritiek met excuses, maar dat werd door veel mensen in Spanje niet genoeg bevonden. Zelfs de premier bemoeide zich met de zaak. De Spaanse voetbalsters beloofden zelfs niet te spelen, zo lang Rubiales nog bondsvoorzitter was. Zijn moeder vond dit dan weer zo erg, dat ze zich in een kerk opsloot en in hongerstaking ging. Die hield de moeder van de Spanjaard uiteindelijk ook niet lang vol. (Tekst gaat verder onder video)

Ontslagen

Uiteindelijk kwamen er toch ontslagen bij de Spaanse voetbalbond. Eerst stond de leiding nog achter Rubiales, maar na nog meer kritiek draaide het toch om. Eerst ging bondscoach Jorge Vilda al de laan uit en werd Rubiales geschorst, maar later moest de bondsvoorzitter zelf toch ook het veld ruimen.

Rechtszaak

Tot slot kwam er een rechtszaak tegen Rubiales, waarin de Spaanse speelsters konden getuigen. Hierin waren de vrouwen erg duidelijk: Rubiales was de schuldige die Hermoso onder druk zette. Dinsdag 2 januari is het dus de beurt aan Hermoso zelf om haar verhaal te doen in de kusgate van Rubiales.