Johan Derksen nu ook aangesproken door zijn directe collega's: 'Dit is toch heel onhandig?'

Robert Hüsken • 10:51, 12-10-2023 / Laatste Update: 17:13, 08-01-2024

Het gedoe over de opmerkingen van Johan Derksen gaat verder. Nu krijgt hij ook collega en oud-voetballer René van der Gijp over zich heen. "Dat is toch heel onhandig gekozen?"

Derksen had in het televisieprogramma Vandaag Inside wat geroepen over de oorlog in Israël. Hij zei dat de Joden deze ellende zelf over zich af hadden geroepen. Daar vielen veel mensen over. Later nuanceerde hij zijn teksten iets, door te zeggen dat hij 'Israël' bedoelde, in plaats van de Joden. Vaste collega René van der Gijp sprak hem daar in de uitzending van woensdag nog eens op aan. ''Nee, maar op zich, Johan. Het is toch heel onhandig gekozen als je zegt: ‘Ja, ze hebben het in principe aan zichzelf te wijten’? Dat is toch heel onhandig gekozen?”

Gijp gaat verder: ''Je had het op 30 andere manieren kunnen zeggen, maar dit is onhandig. En dan ga ik er altijd van uit: we maken 200 liveprogramma’s per jaar. Ja, er slipt wel eens wat onhandigs doorheen. Dat gebeurt bij mij, dat gebeurt bij Ben, maar dat was toch niet handig?”

Reactie Derksen

Derksen reageert: “Nee, misschien dat de woordkeuze niet handig was, maar ik wil nogmaals benadrukken: als een volk 10 jaar als beesten behandeld wordt, onderdrukt wordt en in een kooi wordt gezet... Ze zijn gevangenen in hun eigen landje. Op een gegeven moment komt er zoveel frustratie en woede.”

Niet generaliseren

Tafelgast Albert Verlinde zegt even later nog: “Palestijnen willen niet allemaal Hamas genoemd worden en Joden willen niet allemaal over één kam geschoren worden met wat Netanyahu en consorten willen, snap je? Je moet niet generaliseren.”

Oud-voetballer Derksen reageert: “Nee, ik zeg nu ook – ik heb geleerd – met nadruk Israël." En even later: "Tot de laatste snik dat ik hier zit, zal ik zeggen wat ik ervan vind.”