John van 't Schip denkt nog iedere dag aan overleden vrouw: 'Ze zit in mijn lichaam, in mijn systeem'
i

Pro Shots / Niels Boersema

John van 't Schip denkt nog iedere dag aan overleden vrouw: 'Ze zit in mijn lichaam, in mijn systeem'

Bart van der Wijst • 14:54, 23-12-2023 / Laatste Update: 02:09, 05-01-2024

John van 't Schip denkt nog iedere dag aan zijn overleden vrouw Daniëlle. Dat zegt hij in een ontroerend interview met De Telegraaf. "Ze zit in mijn lichaam, in mijn systeem. Ik mis iets wat er veertig jaar is geweest: maatjes zijn en samen dingen doen", vertelt Van 't Schip.

De 59-jarige trainer van Ajax vierde onlangs de trouwdag van zijn zoon Davey in Australië. Zonder Daniëlle dus, die vond dat de festiviteiten hoe dan ook door moesten gaan. "Ze zei: 'Ik ben er hoe dan ook bij. In levenden lijve of met een videoverbinding vanaf mijn ziekbed. En als ik er onverhoopt niet meer ben, dan ben ik er daarboven toch.' Daniëlle wilde dat we ook na haar dood het leven zouden vieren", aldus Van 't Schip.

Gemis

Het is leeg zonder Daniëlle. "Het is gewoon heel ongezellig. Als ik thuiskom, is het leeg. En als er wel mensen zijn, dan voelt het leeg", zegt de trainer van Ajax, die nog wel gezelschap heeft van zijn thuiswonende dochter Estelle. "Dat is heel fijn. Maar daardoor voelen we ook de pijn van elkaar. Estelle belde dertig keer per dag met haar moeder en heeft nu ongelooflijk veel verdriet. En Davey heeft het ook heel moeilijk dáár", zegt hij doelend op zijn zoon die in Australië woont.

Lees ook: John van ’t Schip voelt klik met Ajax-spelers: ‘Hielp om met het verlies van mijn vrouw om te gaan’

"Ik denk dat geen huwelijk van een leien dakje gaat, dus bij ons ook niet. Af en toe schuurde het, maar dat is soms nodig om het te laten glanzen. We hebben echt een prachtig huwelijk gehad, waarin we elkaar opnieuw hebben ontdekt en verder zijn gegaan. Ik denk dat we dat heel mooi hebben gedaan."

Ziekte

De vrouw van Van 't Schip overleed in oktober van dit jaar nadat er begin 2022 endeldarmkanker bij haar werd ontdekt. Net na haar overlijden klopte Ajax aan bij Van 't Schip om de ontslagen Maurice Steijn op te volgen. Met hem aan het roer klom Ajax op van plek 18 naar plek 5 in de Eredivisie. Ook overwinterden de Amsterdammers in de Conference League, nadat ze derde werden in de groepsfase van de Europa League.

Zonder Van 't Schip, die vanwege de trouwdag van zijn zoon in Australië zat, liep Ajax deze week tegen een beschamende bekernederlaag aan. De amateurs van USV Hercules waren met 3-2 te sterk.