Voetbaliconen woest op anti-vaxxer Kimmich: 'bij mij zou hij niet spelen, auf wiedersehen'
i

Pro Shots

Voetbaliconen woest op anti-vaxxer Kimmich: 'bij mij zou hij niet spelen, auf wiedersehen'

Eimert Pruis • 18:23, 03-11-2021 / Laatste Update: 01:32, 05-01-2024

Bayern-ster Joshua Kimmich (26) ligt na zijn verklaring nog niet gevaccineerd te zijn onder vuur. Duitse ex-internationals als Paul Breitner en Mario Gomez sparen hun kritiek niet: "Als iedereen zo reageert, zouden we wellicht nog een jaar zonder toeschouwers voetballen."

Kimmich bevestigde vorige maand na de zege van Bayern tegen Hoffenheim in een Sky-interview de berichtgeving van het Duitse Bild dat hij nog niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. "Ik heb persoonlijk nog bedenkingen over ontbrekende langetermijnstudies", aldus Kimmich.

Bij Bayern is hij niet de enige - Bild schreef over 5 niet-gevaccineerde spelers - maar bij Kimmich is zijn beslissing des te meer opmerkelijk als uithangbord van de 'We Kick Corona'-campagne. Dat liefdadigheidsinitiatief had Kimmich vorig jaar met zijn vriend en ploegmaat Leon Goretzka opgericht om geld in te zamelen, voor onder meer mensen in arme landen die zich geen vaccin kunnen veroorloven.

Geen begrip voor rare gedachtekronkel van Kimmich

Als publiek persoon en een van de meest gewaardeerde internationals van de Mannschaft belandde Kimmich na zijn bekentenis in het oog van de storm. Nogal wat ex-internationals toonden geen begrip. Voor het Champions League-duel dinsdag waarin Bayern korte metten maakte met Benfica (5-2) haalde Mario Gomez, voormalig Duits international en ex-Bayernspeler en nu voetbalanalist bij Amazon, uit: "De stadions zijn vol omdat 60, 70 of 80 procent van de mensen ingeënt is. Als iedereen zo zou reageren, zouden we wellicht nog een jaar zonder toeschouwers voetballen."

Auf wiedersehen

Eerder kreeg Kimmich de wind van voren van Paul Breitner, ex-wereldkampioen van 1974, en icoon Uwe Seeler. "Hij - en de andere 4 (niet gevaccineerde Bayernspelers, red.) -  zou bij mij niet spelen en niet mogen trainen", zei de 70-jarige Breitner. "Ik heb daar nul begrip voor. Ik zou hen gezegd hebben: 'Mensen, auf wiedersehen'. Daarginds op die berg mag je naar boven en beneden lopen, maar niet hier. Dat gaat niet." De 85-jarige Seeler noemde Kimmich een fantastische speler met een slim hoofd: "Maar zijn standpunt tegen vaccinatie vind ik heel zeldzaam."

'Hij is geen zware misdadiger'

Lukas Podolski, wereldkampioen met Duitsland in 2014, vindt dat Kimmich wel het recht heeft om zich niet te laten vaccineren: "Het thema is in Duitsland nu zo alsof je een zware misdadiger vangt. Dat vind ik wat overdreven. Ik vind het niet terecht om Kimmich aan de schandpaal te nagelen." Ook clubiconen Karl-Heinz Rummenigge en Uli Hoeness vonden de kritiek overtrokken.

Kimmich zelf benadrukte de zaak niet op de spits te willen drijven. Hij ziet zichzelf ook niet als een categorieke tegenstander van vaccinatie. "Het is zeer goed mogelijk dat ik me in de toekomst alsnog laat inenten."

Slechts een aanbeveling bij Bayern München

Bayern hanteert de richtlijn om spelers ‘aan te bevelen’ zich te laten vaccineren. "Maar dat is ook geen dwang", zegt trainer Julian Nagelsmann. Doelman Manuel Neuer, die zich wel liet vaccineren, noemde het een privébeslissing. "Al denk ik wel dat vaccinatie essentieel voor ons is om vandaag zoveel toeschouwers in de arena te hebben. Maar het is ieders eigen zaak."