Juventus blijft verdachte in fraudezaak: Italiaanse topclub op 10 mei wéér voor de rechter
i

AFP

Juventus blijft verdachte in fraudezaak: Italiaanse topclub op 10 mei wéér voor de rechter

Trevor Wagener • 19:57, 27-03-2023 / Laatste Update: 08:11, 12-12-2023

Voetbalgigant Juventus wordt op 10 mei opnieuw in de rechtbank van Turijn verwacht. Dat heeft de club bij de hoorzitting van maandag te horen gekregen van rechter Marco Picco. Juventus wordt ervan verdacht, door transferwaardes kunstmatig op te krikken, bewust te hebben geknoeid met de boekhouding.

In een hoorzitting legden de aanklagers vandaag uit óf en welke bewijzen ze hebben verzameld. Theoretisch kon dat nog met zogenoemde sisser aflopen voor Juventus, als rechter Picco zou besluiten dat hij te weinig 'grond' zag voor vervolging. Dat gebeurde níet.

Voor het gerecht

De 1e zitting hierna is op 10 mei, zo werd vandaag na 45 minuten besloten door de rechter. Juventus en Ernst & Young (een bedrijf op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsadvies, red.) werden als gedaagden genoemd in het proces over geknoei met rekeningen van de club.

Daarbij hebben ongeveer 50 aandeelhouders gevraagd om zich als eisers in deze zaak te voegen. Zij zouden dan documenten in moeten dienen waaruit zou blijken dat zij het recht hebben om erkend te worden als zogenaamde benadeelden in deze situatie.

Zaak-Juventus

12 voormalige directieleden van de club, onder wie voormalig voorzitter Andrea Agnelli en diens rechterhand, oud-topvoetballer Pavel Nedved, worden beschuldigd van het doen van valse mededelingen, fraude, belemmering van het toezicht van een Italiaanse overheidsinstantie en valse facturering.

Geen van die verdachten was overigens aanwezig in de rechtszaal. Hierbij is het einde van de zaak nog lang niet in zicht. Juventus houdt nog altijd vol 'in overeenstemming met wet- en regelgeving' te hebben gehandeld. Wordt vervolgd...