Juventus en Matthijs de Ligt krijgen ervan langs in Italië na CL-drama: 'Dit is geen voetbal'
i

Getty Images

Juventus en Matthijs de Ligt krijgen ervan langs in Italië na CL-drama: 'Dit is geen voetbal'

Sjors Tanis • 11:04, 17-03-2022 / Laatste Update: 15:02, 08-01-2024

De Italiaanse media zijn kritisch na het ‘Eurofiasco’ van Juventus, dat tegen Villarreal (0-3) opnieuw vroegtijdig werd uitgeschakeld in de Champions League. "Een ramp voor Massimiliano Allegri”, stelt Corriere dello Sport, al wil de trainer daar niets van weten.

Allegri sloeg woensdagavond na afloop van de deceptie in eigen stadion meteen terug. "Ik wist dat mensen zouden praten over een mislukking in het geval van eliminatie, maar dat is intellectuele oneerlijkheid”, reageerde Allegri boos op kritische vragen.

'Stil blijven'

"We zijn teleurgesteld en zullen onze beoordelingen maken om het team te verbeteren. Dat doen we elk jaar. Maar we moeten ook realisten zijn. Er zijn 10 teams in Europa die superieur zijn aan Juventus. Het is geen schande, het is een feit. Ik ben het ermee eens dat we ons vandaag moesten kwalificeren, maar het was niet gemakkelijk. Het heeft geen zin om nu te praten. We moeten stil blijven, ons concentreren op de competitie en de Coppa Italia.”

Media

Of het rustig zal blijven in Turijn is zeer de vraag. "De vloek duurt voort’’, schrijft Tuttosport, dat het heeft over een ‘Eurofiasco’. "Voor het 3e achtereenvolgende jaar stopt de Champions League-race van Juventus in de 8e finales. Altijd thuis en altijd tegen een tegenstander die van een lager niveau wordt beschouwd. In 2020 was het Lyon en in 2021 Porto. Villarreal staat 7e in de competitie, maar trainer Unai Emery weet wel hoe je verder komt in een bekertoernooi."

Ook Corriere dello Sport spreekt van een vloek. "Voor de 3e keer op rij. Een echte vloek. Dit jaar was het de beurt aan Villarreal om feest te vieren. De 0-3 lijkt op een meltdown voor het Juventus-team dat na 45 minuten van uitstekend niveau instort.”

"Juve, wat een dwaas", kopt La Gazzetta dello Sport. "Ze incasseren thuis 3 goals van Villarreal en liggen eruit. Net als vorig jaar, en ook 2 jaar geleden: Juve komt niet door de 8e finales in de Champions League. Na het winnen van de laatste 6 thuiswedstrijden, gaf Juventus zich over aan de Europa League-specialist Emery, die nooit verder was gekomen dan de laatste 16 in de Champions League.”

Seedorf

Allegri, die in 2019 ook al onderuit ging met Juve in de kwartfinale tegen Ajax, moet het in de nabeschouwingen ontgelden. Onder anderen bij Clarence Seedorf, die het duel analyseerde namens Prime Video. De oud-Oranje-international heeft vraagtekens bij het wisselbeleid van de man die hij bij AC Milan nog als trainer had.

"Als je in de Champions League spelers op de bank hebt die het verschil kunnen maken, moet je erover nadenken om ze het veld in te sturen’’, zo wordt Seedorf geciteerd in Corriere dello Sport. "Ook om een boodschap te sturen naar het team: we moeten harder pushen en op zoek gaan naar de overwinning. Dat ontbrak bij Juventus. In de Champions League moet je gaan voor het resultaat en niet wachten tot je dingen gegeven krijgt.’’

Sacchi

Voormalig topcoach Arrigo Sacchi had niet alleen felle kritiek op Allegri. "Dit is geen voetbal’’, liet hij optekenen in La Gazzetta dello Sport. "Allegri en Emery dachten er alleen aan om geen doelpunt tegen te krijgen. De 2 coaches bewogen als tactici, Emery won maar had weinig moed. Om te groeien moet je focussen op het spel. Het Italiaanse voetbal heeft een echt wonder verricht door het EK te winnen, ook omdat het succes kwam door innovatief en moedig spel.”

Ook Matthijs de Ligt moet het ontgelden. De Oranje-international liet zich volgens Tuttosport bij de 0-2 in de luren leggen door Pau Torres. "En De Ligt zelf is de hoofdrolspeler met een handsbal voor de 2e penalty van de avond. Gerard Moreno laat de executie over aan Danjuma voor de 3-0.”