Bebé Mozambique Kaapverdië Afrika Cup
Doelpuntenmaker Bebé in het shirt van Kaapverdië op de Afrika Cup. © Getty Images

Bebé de doelpuntenmaker van Kaapverdië in actie op de Afrika Cup.

Kaapverdië door naar knock-outfase Afrika Cup na wereldgoals tegen Mozambique

16:56, 19-01-2024 / Laatste Update: 17:03, 19-01-2024

Kaapverdië heeft een comfortabele overwinning behaald op Mozambique. In de tweede wedstrijd van de poulefase van de Afrika Cup werd er met 3-0 gewonnen dankzij wereldgoals van onder andere Bebé en Kevin Pina. De blauwe haaien staan eerste met zes punten uit twee wedstrijden en zijn daarmee al verzekerd van groepswinst én van de volgende ronde van de Afrika Cup.

De eerste helft stond in het teken van wereldschoten van Bebé. De spits probeerde het vanuit een vrije trap van heel ver en zag toen zijn poging uiteen spatten tegen de lat. De tweede poging was van ongeveer dezelfde afstand, maar veel meer naar rechts. Hij legde weer aan en iedereen zag dat hij ging schieten, toch stond er geen muur. De keeper zag de bal aankomen - weliswaar met een zwabber - maar kon hem niet wegstoten. 1-0 voor Kaapverdië dus!

Penalty

Mozambique kreeg vlak voor rust nog een penalty toegediend toen een Kaapverdische verdediger zijn voet uitstak in de eigen zestien. Eerst gaf de scheidsrechter een pingel, maar na het bekijken van de beelden van de VAR besloot hij toch anders. Kaapverdië gaat met een voorsprong de rust in.

Uitlopen

Kaapverdië pakte in de tweede helft door en profiteerde maximaal van geschutter achterin bij Mozambique. Zonder enige druk werd de bal verkeerd aangenomen en daardoor kon Ryan Mendes de bal zo afpakken en afronden: 2-0.  De 3-0 van Kaapverdië was om je vingers bij af te likken. Pina besloot ook maar eens van ver te schieten en deed dat met verve. Hij schoot de bal verwoestend in de lange hoek en bepaalde daarmee de eindstand.

Knock-outfase

Kaapverdië is met de 3-0-overwinning verzekerd van de knock-outfase van de Afrika Cup. Ze hebben zes punten uit twee wedstrijden. Nummer twee in de poule, Egypte, heeft twee uit twee.