Fraude: Kameroense voetbalbond zet 21 (!) te oude jeugdspelers uit Onder 17-selectie

Trevor Wagener • 14:24, 02-01-2023 / Laatste Update: 06:04, 12-12-2023

Wat een verhaal uit Kameroen: de nationale voetbalbond had 30 jeugdspelers geselecteerd voor de kwalificatieperiode van het Afrika Cup-toernooi voor spelers onder de 17, alleen bleek het overgrote deel na tests veel te oud om mee te mogen doen.

Liefst 70 procent van de spelers vielen figuurlijk door de mand. Het gesjoemel met leeftijden en andere persoonsgegevens is een groot probleem in het Afrikaanse land. Het maatschappelijke probleem komt in de voetbalwereld tot uiting en dus vroeg de bondsvoorzitter om extra controles.

Leeftijdsgesjoemel bij Kameroen Onder 17

De jeugdspelers werden, voorafgaand aan de kwalificatie, meerdere keren getest. Ook werd er een MRI-scan gemaakt van hun polsen. Artsen kunnen aan de hand van de botleeftijd inschatten wat iemands leeftijd is. 21 van de liefst 30 spelers bleken te oud en werden uit de selectie geknikkerd.

Voordat het nieuwe jaar begon, sprak de Kameroense bond al de zorgen uit in een statement. Na de ontdekking bij de Onder 17-selectie vroeg het orgaan aan de spelers, trainers en directeuren om de gebruikelijke leeftijdscategorieën 'gewoon' te handhaven. "Respecteer ze. Voorbeelden als deze hebben het imago van het Kameroense voetbal in het verleden beschimpt."