Kansen voor Oranje op het WK: 'Na Brazilië en Argentinië grootste kanshebber'
i

Pro Shots

Kansen voor Oranje op het WK: 'Na Brazilië en Argentinië grootste kanshebber'

Joris Kaper • 10:46, 17-11-2022 / Laatste Update: 07:13, 12-12-2023

Wat zijn de kansen voor Oranje op het WK? De kans dat het Nederlands elftal de wereldtitel wint, is berekend op 7 procent. Dat zegt databureau Gracenote. Volgens het bureau maken alleen Brazilië en Argentinië meer kans op de wereldtitel. Brazilië heeft daarbij de meeste kans, want die wordt geschat op 20%.

De kans dat Argentinië kampioen wordt, is berekend op 16%. Achter de 2 Zuid-Amerikaanse landen volgt Nederland met 7%, terwijl ook Spanje op 7% staat. Daarachter volgt België (6%), Portugal (5%) en Frankrijk (5%), de regerend wereldkampioen. De uitkomsten zijn berekend op een groot aantal simulaties van het toernooi.

Groepsfase

De kans dat Oranje de groepsfase doorkomt is 78%. Als we deze berekeningen moeten geloven, heeft daarachter Ecuador de meeste kans om door te gaan (54 procent). Qatar volgt met 41%, terwijl Senegal het moet doen met 28%.

Lees ook: De mogelijke tegenstanders van Oranje in de knock-outfase van het WK 2022 zijn al bekend

Berekeningen

Bij de berekeningen van Gracenote wordt vooral gekeken naar behaalde resultaten. Daardoor lijken de kansen van Oranje groot, want sinds de uitschakeling door Tsjechië op het EK van 2021 verloor het geen enkele wedstrijd meer. Het zegt dus niks over de vorm van bijvoorbeeld de laatste maanden.

0 procent

7 landen maken volgens het databureau helemaal geen kans (0%) op de titel: Costa Rica, Tunesië, Australië, Senegal, Saoedi-Arabië, Ghana en Kameroen. Thuisland en organisator Qatar zou 1% kans hebben. Overigens zijn deze kansen puur berekend op statistieken, en moeten ze dus niet al te serieus worden genomen.

De kansen van alle WK-deelnemers op het wereldkampioenschap

Brazilië - 20 procent

Argentinië - 16 procent

Nederland, Spanje - 7 procent

België - 6 procent

Frankrijk, Portugal - 5 procent

Denemarken, Uruguay - 4 procent

Engeland, Duitsland, Zwitserland - 3 procent

Kroatië, Servië, Iran, Ecuador - 2 procent

Verenigde Staten, Japan, Marokko, Polen, Canada, Zuid-Korea, Qatar, Wales - 1 procent

Costa Rica, Tunesië, Australië, Senegal, Saoedi-Arabië, Ghana en Kameroen - 0 procent