Keeper Mark Flekken kalm voor aanstaande debuut in Oranje: 'Al aardig wat meegemaakt'
i

ANP

Keeper Mark Flekken kalm voor aanstaande debuut in Oranje: 'Al aardig wat meegemaakt'

Sjors Tanis • 14:42, 23-03-2022 / Laatste Update: 18:54, 07-01-2024

Mark Flekken maakt zaterdag in de oefeninterland tegen Denemarken zijn debuut in Oranje. Uitgebreid sprak de keeper van SC Freiburg niet met bondscoach Louis van Gaal, maar aan 1 zin had hij genoeg. "Dit kan weleens jouw week worden”, zei de bondscoach tegen Flekken.

"Ik wist dat er een reële kans was dat ik zou gaan spelen. Maar het was toch wel een lekkere binnenkomer, ja”, aldus de 28-jarige doelman tijdens een perspraatje.

Nieuw systeem

Van Gaal wil deze week een nieuw spelsysteem uitproberen, met 3 centrale verdedigers. De bondscoach zei maandag op een persconferentie dat dat nieuwe systeem een van de redenen is om voor Flekken te kiezen. "Flekken is uitstekend geschikt om met een 3-mansverdediging op te bouwen”, aldus Van Gaal. “Dat doet hij met Freiburg ook.”

Lees (en stem) ook: Be The Bondscoach! Voor welke 11 namen zou jij gaan bij Oranje tegen Denemarken?

Band opbouwen

De in Kerkrade geboren keeper zegt geen last van zenuwen te hebben. "Ik heb al aardig wat meegemaakt in mijn carrière. Dat kan een bepaalde basis vormen”, aldus Flekken. "We zullen goed op moeten letten wat de bondscoach precies wil. Ik zal in het veld snel een band moeten opbouwen met de verdedigers en de rest van het team. Hopelijk gaat dat snel, maar daar heb ik wel vertrouwen in.”

Kans pakken

Flekken, die in oktober vorig jaar voor het eerst bij de Oranje-selectie werd gehaald, had er wel begrip voor dat Van Gaal in de beslissende ontmoeting met Noorwegen voor WK-kwalificatie koos voor Jasper Cillessen. Ook al had de trainer eerder in de week gezegd dat Flekken de 2e doelman was en Cillessen de 3e. "In zo’n wedstrijd ga je geen onnodig risico aan.”

Nu de oud-speler van Alemannia Aachen, Greuther Fürth en MSV Duisburg wel onder de lat staat, wil hij Van Gaal en de rest van Nederland graag laten zien wat hij kan. "Ik ben van nature niet iemand die om zich heen schreeuwt. Ik moet het nu op het veld laten zien.” Na het duel met Denemarken speelt Oranje dinsdag nog tegen Duitsland, ook in de Johan Cruijff Arena.