Keuken Kampioen Divisie hoopt op 'volle' stadions in april
i

Pro Shots / Ron Baltus

Keuken Kampioen Divisie hoopt op 'volle' stadions in april

admin • 15:26, 28-02-2021 / Laatste Update: 23:20, 05-01-2024

Keuken Kampioen Divisie-clubs mogen hopen dat de onderzoeksresultaten van de 2 Fieldlab-wedstrijden positief uitvallen. Waarom? Nou, Marc Boele, algemeen directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), hoopt namelijk dat het onderzoek de terugkeer van supporters in april mogelijk maakt.

Zondagmiddag speelden Almere City en SC Cambuur de 2e wedstrijd als onderdeel van de Fieldlab-evenementen. Vorige week hadden NEC en De Graafschap de primeur. Tijdens die duels werd onderzocht hoe publiek tijdens de coronacrisis op een veilige manier naar stadions kan komen.

Extreem belangrijk

"Dit is extreem belangrijk", aldus Boele. "Clubs verkopen richting maart en april hun seizoenkaarten en sponsorpakketten. Als er dan nog steeds weinig mogelijk is voor publiek, zitten de clubs opnieuw zonder inkomen. Dat is dodelijk."

'Waarom nog een pilot?'

Bij de CED is er veel vertrouwen in de onderzoeksresultaten. "We hebben de verwachting dat er bij deze 2 duels geen besmettingen zullen uitkomen", stelt Boele. Hij baseert zich onder meer op de eerder goed verlopen Fieldlab-evenementen, zoals een optreden van cabaretier Guido Weijers. "Als echt blijkt dat niemand besmet raakt tijdens deze evenementen, dan zou je bijna zeggen: waarom nog een pilot? Kunnen we niet direct weer met publiek spelen?"

Volgende stap

Boele benadrukt dat eerst de onderzoeksresultaten bij de 2 duels geanalyseerd moeten worden. "Daarna kunnen we kijken wat er verder mogelijk is. Wellicht kunnen we op termijn testen bij een interland. Op welke schaal moet nog blijken. Het moet natuurlijk wel verantwoord zijn." Toch hoopt hij dat de overheid niet te afwachtend is. "Het is ook onverantwoordelijk om niet een volgende stap te nemen, terwijl daar ruimte voor is."