KNVB doet aangifte na cyberinbraak: 'Gegevens in handen gekomen van criminelen'
i

Getty Images

KNVB doet aangifte na cyberinbraak: 'Gegevens in handen gekomen van criminelen'

Trevor Wagener • 18:07, 13-04-2023 / Laatste Update: 01:20, 12-12-2023

De KNVB heeft bij de politie aangifte gedaan van cyberinbraak. De Nederlandse voetbalbond kreeg bijna 2 weken terug te maken met een inbraak op het ICT-netwerk van de KNVB Campus in Zeist. De KNVB meldde dit direct bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Donderdag werd bekend dat de bond inmiddels ook naar de politie is gestapt.

De KNVB liet een digitaal forensisch onderzoek uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. "Dit onderzoek is inmiddels afgerond en helaas is gebleken dat mogelijk persoonlijke gegevens van (oud-)KNVB-medewerkers in handen van cybercriminelen zijn gekomen", aldus een woordvoerder.

'Hey ja, luister eens.. die eh'

De KNVB heeft alle mogelijke getroffenen op de hoogte gebracht. "De primaire bedrijfsvoering en het voetbal gingen en gaan gewoon door, leden en clubs hebben weinig gemerkt van de cyberinbraak. Over daders en motieven doen we om strategische redenen geen mededelingen."

Niet alleen KNVB getroffen

Bij de KNVB werken zo'n 500 mensen. Van hoeveel (oud-)medewerkers de gegevens zijn 'gestolen', wil de bond niet zeggen. De overkoepelende organisaties van de 2 betaaldvoetbalcompetities in Nederland, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie, zijn ook getroffen door de cyberinbraak. De zogeheten ECV en de CED zijn dan ook gevestigd op het KNVB-complex en maken gebruik van dezelfde servers.

Alle servers zijn volgens de KNVB nagelopen en begin deze week even uitgeschakeld. Dat had ook impact op de telefoonlijnen in Zeist. De bond was daardoor de afgelopen dagen telefonisch moeilijker te bereiken dan normaal gesproken het geval is.