'KNVB in 1970 al pro-Ajax 😉' Uitgeschakelde Amsterdammers wonnen bekerfinale van PSV
i

ANP

'KNVB in 1970 al pro-Ajax 😉' Uitgeschakelde Amsterdammers wonnen bekerfinale van PSV

Eimert Pruis • 13:11, 17-04-2022 / Laatste Update: 07:56, 12-12-2023

Ajax won in 1970 op heel dubieuze wijze de KNVB Beker. Veel hadden het toen al over dat de nationale voetbalbond wel heel erg pro-Ajax is. De Amsterdammers waren namelijk uitgeschakeld in het toernooi, maar wonnen alsnog de beker. In de finale werd gewonnen van PSV.

"Heeft Ajax soms een voetbalvinger in de KNVB-pap?" en "Waarom geeft de KNVB de beker niet meteen af in Amsterdam", nee dit zijn geen kreten van een paar weken geleden. We hebben het nu over het seizoen 1969 en 1970. Terwijl Feyenoord zich concentreert op de Europa Cup 1, de Champions League van die tijd, ploetert Ajax in de nationale beker.

Ajax verliest van AZ

Feyenoord won dat jaar als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1. Ajax probeerde de Jaarbeursstedenbeker (voorloper UEFA Cup/Europa League) te winnen en nam de KNVB Beker totaal niet serieus. Bekerhouder Feyenoord vloog er in de 2e ronde uit. En Ajax verliest in de 8e finale van AZ.

Amsterdammers willen zich concentreren op Jaarbeursstedenbeker

Ajax dacht zich zo volledig te kunnen focussen op de Jaarbeursstedenbeker, maar dan gebeurt er iets heel vreemds. De KNVB komt tot de conclusie dat er maar 7 clubs zijn voor de kwartfinales. Door vele afgelastingen kon dat niet anders, aldus de KNVB. En dus wordt er geloot onder de verliezende clubs van de 8e finales.

Lucky Ajax

Achter gesloten deuren van de bestuurskamer van PSV komt Ajax naar voren als de 8e ploeg in de kwartfinales van de KNVB Beker. 'Lucky Ajax', wordt ook dan geroepen. Vanaf dan neemt Ajax de beker wel wat serieuzer en in de finale wordt PSV verslagen met 2-0. Ajax wint de dubbel, want ook de landstitel wordt bemachtigd. Niemand in Nederland heeft het alleen over Ajax en die bijzondere dubbel. Nee, heel Nederland staat op de kop omdat Feyenoord de Europa Cup 1 wint.