KNVB is blij met strafrechtelijk plan tegen voetbalgeweld: ‘Werkt in Engeland ook goed'
i

ANP

KNVB is blij met strafrechtelijk plan tegen voetbalgeweld: ‘Werkt in Engeland ook goed'

Jeroen Rooseboom • 16:00, 18-04-2023 / Laatste Update: 20:54, 11-12-2023

De KNVB is het roerend eens met de plannen van justitieminister Dilan Yeşilgöz om geweld in en om de voetbalstadions strafrechtelijk aan te pakken. Dat schrijft persbureau ANP.

Yeşilgöz schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat ze daarbij onder meer kijkt naar de aanpak in Engeland, waar naast langjarige stadionverboden de rechter ook celstraffen en boetes oplegt aan voetbalsupporters die zich misdragen.

'Werkt goed in Engeland'

"Wij zijn er heel blij mee dat het kabinet wil kijken om meer zaken strafrechtelijk op te pakken", aldus een woordvoerder van de KNVB tegen het ANP. "Dat heeft een afschrikkende werking en werkt in Engeland ook goed. Zelf hebben we 2 weken geleden de maatregelen voor de veiligheid op het veld aangescherpt. Mooi als we gezamenlijk meer stappen kunnen zetten."

Personen met stadionverbod op website

Yeşilgöz vindt dat stadionverboden beter gehandhaafd moeten worden en werkt aan een app voor een digitale meldplicht. "De ontwikkeling blijkt een complex en technisch ingewikkeld proces, maar we blijven stap voor stap werken aan de realisatie." De minister gaat de clubs vragen de namen van de mensen die een stadionverbod opgelegd hebben gekregen op hun website te publiceren en hoopt dat ook hier een afschrikkende werking van uitgaat.