KNVB keert zich tegen verbod sportsponsoring door online gokkantoren
i

ProShots

KNVB keert zich tegen verbod sportsponsoring door online gokkantoren

Marcel Roes • 13:52, 02-09-2022 / Laatste Update: 03:26, 08-01-2024

De voetbalbond KNVB keert zich tegen het plan van de overheid om sportsponsoring door onlinekansspelaanbieders per 1 januari 2025 te verbieden. De KNVB en de profclubs komen met een ander plan.

Ze vinden dat er doelgerichte maatregelen en voorlichting moeten komen, zo schrijven ze in een brief aan minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming.

In oktober 2021 ging de gokmarkt open. Er kwamen allerlei nieuwe aanbieders bij. De Tweede Kamer is bang voor verslaving, voral onder kwetsbare jongeren. Met het verbod komt Weerwind tegemoet aan de wens van de Kamer om de mogelijkheden om te adverteren voor gokkantoren in te dammen.

40 tot 70 miljoen euro

Het verbod zorgt voor veel minder inkomsten, naar schatting 40 tot 70 miljoen euro per jaar, staat in de verklaring van de KNVB. "Dat geld had geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld jeugdopleidingen en maatschappelijke programma’s", aldus de bond.

Reclames

De KNVB komt nu met een plan. Daarin staat dat voetballers en coaches niet te zien zijn in gokreclames. De ‘rolmodellen’ worden wel ingezet om supporters te wijzen op gevaren en risico’s van kansspelen. Ook zullen de kansspelaanbieders extra maatregelen treffen om jongvolwassenen te beschermen.

Ook wil de bond dat het voor onlinekansspelaanbieders wel toegestaan blijft om hoofdsponsor te zijn, maar dat de plaats op een shirt dan wordt afgestaan aan een maatschappelijke organisatie.