KNVB onderneemt actie: wedstrijd staken na spreekkoren met homo als scheldwoord
i

ANP

KNVB onderneemt actie: wedstrijd staken na spreekkoren met homo als scheldwoord

Eimert Pruis • 15:27, 10-07-2023 / Laatste Update: 08:43, 08-01-2024

De KNVB gaat vanaf komend seizoen ingrijpen als bezoekers in stadions in spreekkoren het woord homo als scheldwoord gebruiken voor bijvoorbeeld een speler of scheidsrechter. Bij herhaaldelijke homospreekkoren kan de wedstrijd zelfs gestaakt worden.

"Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren", aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal.

Clubs zijn unaniem

Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal bleken de afgevaardigden unaniem: alle clubs willen af van de homofobe spreekkoren. Vanaf de start van het seizoen 2023-2024 in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zal de stadionspeaker bij homofobe spreekkoren de daders eerst waarschuwen. Gaat men na 2 van deze berichten toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Daders worden later opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal 18 maanden.