KNVB negeert FIFA-oproep om bij WK alleen over voetbal te praten: 'Willen op 2 dingen trots zijn'

Trevor Wagener • 22:47, 04-11-2022 / Laatste Update: 22:36, 11-12-2023

De KNVB heeft de FIFA een 'nee' verkocht. De voetbalbond geeft geen gehoor aan de oproep om tijdens het WK voetbal alleen maar over voetbal te zullen praten. De FIFA had dat via een brief gevraagd aan alle deelnemende landen.

In die boodschap schreef FIFA-voorzitter Gianni Infantino en secretaris-generaal Fatma Samoura dat gezorgd moet worden dat 'voetbal niet wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan'.

Iets wat bij de KNVB in het spreekwoordelijke verkeerde keelgat schoot. "De KNVB wil na het WK op 2 zaken trots kunnen zijn: op de prestaties van het Nederlands elftal op het veld én op de blijvende verbeteringen van de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar", reageerde Gijs de Jong, secretaris-generaal van de Nederlandse voetbalbond.

KNVB verkoopt FIFA een 'fuck you'

"We blijven ons ook voor dit laatste onderwerp onverminderd inzetten. We zijn hier al langere tijd mee bezig en blijven dit ook na het WK doen." Een werkgroep van de UEFA, waar ook de KNVB in zit, heeft de FIFA gevraagd om snel met toezeggingen te komen over een compensatiefonds voor arbeidsmigranten die zijn omgekomen of gewond geraakt bij de bouw van WK-stadions in Qatar.

Met een simpele respons zal niemand genoegen nemen. "De FIFA heeft dit ons al meerdere keren toegezegd. Daarom hebben wij dit onderwerp voor de agenda aangedragen voor de aankomende FIFA-bijeenkomst op 20 november, zodat dit nu met alle 211 bonden besproken kan worden", meldde de KNVB.

De brief, die onder meer in handen is van Sky Sports, zorgde voor veel ophef. "We weten dat de voetbalwereld niet in een vacuüm leeft en we zijn ons ervan bewust dat er veel uitdagingen en problemen van politieke aard in de wereld zijn", stond er onder andere in de brief.

'We zijn júist divers'

"Bij de FIFA proberen we alle meningen en overtuigingen te respecteren, zonder de rest van de wereld morele lessen op te leggen. 1 van de grote krachten van onze wereld is haar diversiteit. En als inclusie iets betekent, dan is het wel respect voor die diversiteit. Geen mens, geen cultuur en geen land is 'beter' dan een andere", schreef de FIFA verder.

"Dit principe is de basis van wederzijds respect en non-discriminatie en ook een van de kernwaarden van het voetbal. Laten we dat allemaal in gedachten houden en het voetbal centraal stellen." Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wist niet hoe te reageren op de verkondigde kwats.

De organisatie reageerde met verbazing op de brief van de FIFA. "Als Infantino wil dat de wereld 'zich op het voetbal richt', dan is er een simpele oplossing: FIFA zou eindelijk eens kunnen beginnen met het aanpakken van de serieuze mensenrechtenschendingen in plaats van ze onder het tapijt te schuiven."

'Lhbti'ers & de rest, ook!'

Dat fonds zou een 1e stap moeten zijn, besloot Amnesty. "En dat vóór de start van het WK." Met als aanvullende mededeling: "Zorg er dan ook voor dat lhbti'ers niet gediscrimineerd of lastiggevallen worden. Het is verbijsterend dat ze dit nog altijd niet hebben gedaan."