KNVB overstag: voetbalbond heft boycot tegen Belarus op
i

Pro Shots

KNVB overstag: voetbalbond heft boycot tegen Belarus op

Bart van der Wijst • 18:14, 06-05-2022 / Laatste Update: 21:42, 11-12-2023

De KNVB heeft de ban om tegen Belarus te spelen opgeheven. Dat meldt de voetbalbond in een statement. Hierdoor spelen de Oranje Leeuwinnen alsnog de WK-kwalificatiewedstrijd die in april niet doorging vanwege de boycot. Rusland daarentegen blijft een no-go voor Nederlandse voetbalteams.

"Aangezien de andere landen wel gewoon hun geplande interlands tegen Belarus blijven spelen, heeft een langdurige boycot door Nederland geen effect", benadrukt de KNVB in het statement.

Leeuwinnen

Met de boycot ging de KNVB zelfs verder dan de UEFA. "Nu de Leeuwinnen niet en onze directe concurrenten voor WK-kwalificatie wél tegen Belarus spelen, bemoeilijkt dit voor alleen Nederland de kwalificatie voor het WK in 2023. Terwijl deelname aan een WK uiteraard een brede impact heeft op het gehele Nederlandse vrouwenvoetbal", aldus de KNVB.

Na overleg met de spelersraad is de ban opgeheven. Op 28 juni speelt de ploeg van bondscoach Mark Parsons alsnog tegen Belarus, al gebeurt dat wel in een leeg stadion. "Omdat we nog steeds vinden dat het regime in Belarus zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden en wij daarom minimale aandacht voor deze wedstrijd willen."