KNVB reageert op biergooi-fiasco in Keuken Kampioen Divisie
i

PRO SHOTS / Peter van Gogh

KNVB reageert op biergooi-fiasco in Keuken Kampioen Divisie

Matthijs Nijhuis • 17:52, 16-09-2023 / Laatste Update: 07:20, 12-12-2023

Het was vrijdagavond een zooitje in de Keuken Kampioen Divisie. Zowel bij FC Den Bosch - MVV (3-2) als bij Helmond Sport - TOP Oss (1-1) zorgden biergooiers voor problemen: 3 onderbrekingen, de wedstrijd uitspelen mét of zonder publiek en een eindsignaal rond 11 uur 's avonds. Klinkt alsof de KNVB niet echt grip heeft op irritante supporters. Woordvoerder Jaap Paulsen legt in het AD uit wat daar gebeurde.

Vorig seizoen werd een wedstrijd na 2 bierincidenten stilgelegd, nu is dat niet altijd het geval. "Met ingang van dit seizoen is die regel versoepeld. Er kan nu doorgevoetbald worden als de dader of daders zijn opgespoord", aldus Paulsen. En al die fans die ondertussen het stadion uitlopen? "Toen wij het signaal kregen dat in Helmond de laatste dader was opgepakt hebben wij gemeld dat daar ook doorgevoetbald kon worden. Het publiek hoefde van ons niet te vertrekken."

Het duurt te lang

Volgens Paulsen zit er (nog) geen limiet op hoe lang je een wedstrijd mag stilleggen. "Maar we gaan natuurlijk geen uren wachten voordat we verder gaan." Vrijdag zaten fans bij beide wedstrijden meer dan 20 minuten naar een leeg veld te kijken.

De regelgeving van de KNVB moet ook nog overeenkomen met de wensen van de lokale overheid. De KNVB wilde de wedstrijd in Den Bosch beëindigen als de biergooier niet werd opgepakt, maar de burgermeester had dit liever niet gezien. Volgens de KNVB kunnen er dus situaties zijn waarin de burgermeester de scheidsrechter gebiedt om door te spelen. Het moet wel veilig blijven natuurlijk.

Stadionverbod

De opgepakte biergooiers krijgen uiteraard een stadionverbod, wat door de KNVB kan worden omgezet in een landelijk verbod. Deze variëren van 9 tot 36 maanden en kunnen samengaan met een boete. "In ernstige gevallen kan de club ook nog aangifte doen", concludeert Paulsen.